Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επίσημο αίτημα οικονομικής αρωγής από την Ουγγαρία και διευκρίνισε πως ένα παρόμοιο αίτημα απηύθυνε η Βουδαπέστη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

«Το ΔΝΤ δέχθηκε αίτημα από τις ουγγρικές αρχές για οικονομική βοήθεια. Οι αρχές (της χώρας) έστειλαν ένα παρόμοιο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε το ΔΝΤ διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα διάβημα «πρόνοιας» εκ μέρους των ουγγρικών αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε επίσης την Δευτέρα ότι έλαβε επίσημο αίτημα από την Ουγγαρία για την πιθανή παροχή οικονομικής στήριξης.

«Ανέφεραν επίσης ότι πρόθεσή τους είναι η όποια οικονομική στήριξη λάβουν από την ΕΕ να είναι προληπτικού χαρακτήρα» επεσημανε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει το αίτημα της Ουγγαρίας σε συνεργασία με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ads

Σε σύντομη ανακοίνωσή του που υπογράφεται από τη γενική διευθύντριά του, την Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ διευκρινίζει πως η ομάδα του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αποστολή στη Βουδαπέστη και η οποία δεν έχει εξουσία να διαπραγματευτεί μια οικονομική βοήθεια προς την Ουγγαρία θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να διεξαγάγει συνομιλίες με τη διεύθυνση του πολυμερούς οργανισμού και το εκτελεστικό συμβούλιό του.

Οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών, οι οποίοι ήταν επί δύο εβδομάδες στη χώρα για να επιβλέψουν την εφαρμογή ενός πρώτου σχεδίου αρωγής, έχουν επίσης επιστρέψει αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Την Παρασκευή, η Ουγγαρία τόνισε ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την δημιουργία μιας πιθανής γραμμής χρηματοδότησης της χώρας, προληπτικού χαρακτήρα, προκειμένου να την προστατέψει από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. 

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε πει τότε ότι εκτιμά πως θα υπογράψει μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ στις αρχές του 2012, η οποία, όπως είπε, δεν αναμένει να περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας.
 
Το 2008 η Ουγγαρία ήταν η πρώτη από τις χώρες της ΕΕ που έλαβε διεθνή βοήθεια. Στη διάθεση της Βουδαπέστης τέθηκε ένα συνολικό ποσό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την ΕΕ, από το οποίο πάντως δεν χρησιμοποίησε την τελευταία δόση.