Μία νέα εκστρατεία έχει ξεκινήσει στην Ινδία, με πολλές γυναίκες να δημοσιεύουν μαζικά στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από τη νυχτερινή τους έξοδο. Πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση σε έναν πολιτικό που υποστήριξε ότι μια γυναίκα, η οποία πριν λίγες ημέρες κυνηγήθηκε από δυο άντρες στο δρόμο, «δεν έπρεπε να βγει τόσο αργά τη νύχτα».

Ads

Η Varnika Kundu, η οποία εργάζεται ως dj στη Chandigarh, που βρίσκεται στη βόρεια Ινδία, επέστρεφε σπίτι την Παρασκευή το βράδυ, όταν συνειδητοποίησε ότι την καταδιώκουν δύο άντρες, ένας από τους οποίους ήταν ο Vikas Barala, γιος εξέχοντος πολιτικού από το κυβερνών κόμμα της Ινδίας Bharatiya Janata (BJP). Μετά το περιστατικό ο Barala συνελήφθη κι η αστυνομία υποστηρίζει ότι κατηγορείται για καταδίωξη, οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και για απόπειρα απαγωγής, σύμφωνα με το BBC

Η Kundu επισήμανε ότι κυνηγήθηκε και σχεδόν απήχθη και ότι ο μόνος λόγος που δεν βιάστηκε ή δε βρέθηκε δολοφονημένη κάπου, είναι επειδή η αστυνομία ανταποκρίθηκε γρήγορα στην κλήση κινδύνου της και τη διέσωσε. Αφού η Kundu δημοσίευσε μια ανάρτηση στο facebook σχετικά με το το περιστατικό που της συνέβη, ο Ramveer Bhatti, ανώτερος πολιτικός του BJP κατηγόρησε την κοπέλα για όσα έγιναν.

image

Ads

«Το κορίτσι δεν έπρεπε να βγαίνει στις 12 το βράδυ. Γιατί οδήγησε τόσο αργά τη νύχτα; Η κοινωνία κρύβει κινδύνους και πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN-News18. Ο Bhatti επισήμανε μάλιστα ότι οι γονείς πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους και να τους απαγορεύουν να περιφέρονται έξω αργά τη νύχτα. 

#AintNoCinderella

Εκατοντάδες γυναίκες σε όλη την Ινδία ξεσηκώθηκαν με αυτές τις δήλωσεις και άρχισαν να δημοσιεύουν μεταμεσονύκτιες φωτογραφίες τους εκτός σπιτιού με το hashtag #AintNoCinderella (δεν είμαι σταχτοπούτα). Η εκστρατεία ξεκίνησε από την Divya Spandana, επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος της αντιπολίτευσης, που είναι δημοφιλής κινηματογραφική ηθοποιός από τη Καρνάτακα.

image

image

«Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να βγαίνουν μετά τα μεσάνυχτα; Ποιος είναι ο κύριος Bhatti που θα καθορίσει ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας; Θέλω να τον ρωτήσω ποιος είναι και τολμάει να λέει τέτοια πράγματα; Αυτή είναι μια πολύ συντηρητική προσέγγιση», δήλωσε η Spandana στο BBC.

Ξεκίνησε στέλνοντας ένα μήνυμα σε μερικές γυναίκες στην ομάδα του WhatsApp τη Δευτέρα το βράδυ. «Κυρίες, πόσο συχνά έχετε ακούσει κάτι τόσο οπισθοδρομικό από το στόμα ενός ηγέτη; Θα απαντήσω εγώ. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά», έλεγε το μήνυμα.

«Αυτή τη φορά μας λένε πότε μπορούμε και πότε δε μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Τις τελευταίες δύο μέρες, έχω λάβει πολλές απειλές, αλλά δε φοβάμαι. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, ούτε θα μας φοβίσει. Δε χρειάζεται να γυρνάμε στο σπίτι μας τα μεσάνυχτα, λες και είμαστε Σταχτοπούτες», πρόσθεσε η Spandana.

#AintNoCinderella Tweets