Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών σημειώθηκαν στο Πακιστάν με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και περίπου 500 να τραυματιστούν, μεταξύ αυτών και περίπου 100 αστυνομικοί, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Ads

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών που απαντούσαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, υποστηρικτές του εθνικιστή Ιμράν Κχαν και του θρησκευτικού ηγέτη Ταχίρ Ουλ Καντρί, που ζει στον Καναδά, έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας, στο Ισλαμαμπάντ, από τις 15 Αυγούστου, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Ναουάζ Σαρίφ. Το βράδυ του Σαββάτου ο Ιμράν Κχαν κάλεσε τους οπαδούς να κινηθούν προς το πρωθυπουργικό μέγαρο. Ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

Ο Ιμράν Κχαν καταγγέλλει την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία στις εκλογές του 2013 και ζητά τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ενώ ο Καντρί ζητάει τη συγκρότηση μιας «εθνικής κυβέρνησης» τεχνοκρατών. Ο Σαρίφ απορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησης και συναντάται με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ώστε να αναζητηθεί λύση στην κρίση, Από την πλευρά του ο στρατός δήλωσε την Πέμπτη πως θα παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, ωστόσο, όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο Αρχηγός του Στρατού, Ραχέλ Σαρίφ, φαίνεται πως δεν έχει την απαιτούμενη επιρροή για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.