Εννέα νέοι και ένα κορίτσι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς στην υποβαθμισμένη συνοικία Ματάρε του Ναϊρόμπι, κατά τη διάρκεια βίαιων μετεκλογικών επεισοδίων. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Συγκεκριμένα, οι εννέα άνδρες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στη διάρκεια της νύχτας και έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο της πόλης, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με αυτόν, οι άνδρες πυροβολήθηκαν από την αστυνομία σε επιχειρήσεις κατά των λεηλασιών.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς πως ένα κορίτσι σκοτώθηκε από την αστυνομία που εξαπέλυσε «σποραδικά πυρά» εναντίον διαδηλωτών στη Ματάρε.

Η συνοικία είναι πιστή στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, το κόμμα του οποίου απέρριψε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη την Τρίτη χαρακτηρίζοντάς την «παρωδία».

Όπως ανακοίνωσε η ELOG, η κυριότερη οργάνωση στη χώρα για την επιτήρηση των εκλογών, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την υπόθεση ότι στις εκλογές που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε νοθεία ή ότι τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ακριβή, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τις προβολές της παράλληλης καταμέτρησης των ψήφων που διενήργησε η ELOG, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα συγκέντρωσε το 54% των ψήφων και σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση το 54,3%. Η διαφορά αυτή εμπίπτει στο περιθώριο λάθους (1,9 εκατοστιαίες μονάδες) της οργάνωσης, ανέφερε η ELOG.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ