Ads

Οι Αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στον απόηχο των αιματηρών 
έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα μετά τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου στο Κάιρο την Κυριακή.

Σύμφωνα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η αστυνομία επιχείρησε να στήσει μπλόκα και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασπάσει τους οπαδούς από το να εισβάλουν στο γήπεδο, όπου διεξαγόταν η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα στη Ζάμαλεκ και την Ενμπί.

Ads

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πανικός και να ποδοπατηθούν άτομα, που τραυματίστηκαν θανάσιμα. Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών, είπε πως τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι φανατικοί οπαδοί της Ζάμαλεκ, γνωστοί και ως «Λευκοί Ιππότες», επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς να έχουν προμηθευτεί εισιτήρια.

image

«Ένας μεγάλος αριθμός οπαδών της Ζάμαλεκ ήρθε στο Στάδιο Αεράμυνας για να δει τον αγώνα και προσπάθησε να καταλάβει διά της βίας τις πύλες του γηπέδου, το οποίο ανάγκασε το στρατό να τους εμποδίσει από το να συνεχίσουν την επίθεση», αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Από την πλευρά τους, οι οπαδοί της Ζάμαλεκ προχώρησαν σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο Facebook, στην οποία υποστήριξαν ότι η βία ξέσπασε, επειδή οι Αρχές άνοιξαν μια πολύ στενή πόρτα καλυμμένη με συρματόπλεγμα, προκειμένου να τους αφήσει να μπουν μέσα στο γήπεδο.

image

Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στο Al Jazeera, «οι Αρχές έκλεισαν ξαφνικά την πύλη ζητώντας από τους οπαδούς να βγουν έξω από άλλη θύρα».

«Η αστυνομία βρισκόταν μπροστά και πίσω από τη θύρα. Εκτόξευσαν δακρυγόνα. Προκάλεσαν πανικό και άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Αρχίσαμε να φεύγουμε γρήγορα προς τα πίσω. Υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι μέσα στο πλήθος που ποδοπατήθηκαν από άλλους οπαδούς».