Λάβα και ατμοί σε ύψος 30 μέτρων εκλύονται από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη με την Πολιτική Προστασία να δίνει εντολή στους κατοίκους που ζουν γύρω από αυτό να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους, με σχεδόν 2.000 ανθρώπους να το έχουν ήδη κάνει.

Ads

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά σεισμικών δονήσεων στο νησί τα τελευταία 24ωρα, ανάμεσά τους μία 5 βαθμών στις 10:30 της Πέμπτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, αφού υπήρξαν αναφορές για «έκλυση λάβας και αερίων από ρήγμα στο οδόστρωμα της οδού Μοχάλα», στην περιοχή αυτή, ανέφερε η Πολιτική Προστασία της Χαβάης μέσω Facebook.

Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού, την οποία αφορά η εντολή απομάκρυνσης, υπολογίζεται πως ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού των ΗΠΑ.

«Ακούγαμε τη λάβα να εκρήγνυται μέσα από το σπίτι. Αναρωτιώμαστε αν το σπίτι θα βρίσκεται εκεί όταν θα επιστρέψουμε. Ήρθε τρέχοντας ο γείτονάς μου και με ρώτησε τι ήταν αυτός ο απαίσιος θόρυβος. Είπε πως δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο και ζει στην περιοχή εδώ και σαράντα χρόνια», λέει ένας από τους κατοίκους.