Τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές του Έβο Μοράλες σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της Βολιβίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που όπως μεταδίδει είδε τις σορούς στο νοσοκομείο της πόλης. 

Ads

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν. Μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας από την πλευρά τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στα επεισόδια. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι πέντε νεκροί ήταν αγρότες (κοκαλέρος). 

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Οι συγκρούσεις της Παρασκευής ήταν βίαιες. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της Κοτσαμπάμα, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό τη μεταβατική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες. Αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε να περάσουν την γέφυρα. 

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών που ζητούν την επιστροφή του Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει βρει άσυλο στο Μεξικό.