Διαψεύδει η Άγκυρα ότι ζήτησε συγγνώμη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σύμφωνα με προεδρική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή.

Ads

«Η επιστολή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το Ρώσο ομόλογό του, στην οποία ζητεί την αποκατάσταση των «παραδοσιακών φιλικών σχέσεων», δεν περιλαμβάνει λέξεις «συγγνώμης» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού το Νοέμβριο του 2015» ισχυρίστηκε την η ίδια πηγή.

«Στην επιστολή που απεστάλη τη Δευτέρα, ο Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου, του οποίου το πολεμικό αεροπλάνο είχε καταρριφθεί εξαιτίας “παραβίασης (του τουρκικού) εναέριου χώρου”» πρόσθεσε.

Η πηγή διευκρίνισε ότι η θλίψη που εκφράζεται στην επιστολή δεν απευθύνεται στο ρωσικό κράτος, αλλά στην οικογένεια του πιλότου που σκοτώθηκε, και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αποζημίωση όπως αξιώνει η Μόσχα.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συγγνώμη Ερντογάν σε Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν πάντως τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη με πρωτοβουλία του ρώσου προέδρου, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας από την Άγκυρα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα κατά του Τούρκου που φέρεται να ευθύνεται για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου Όλεγκ Πεσκόφ.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης για την κατάρριψη παρόλο που ένα 24ωρο νωρίτερο το είχε αφήσει ανοιχτό. «Θα καταβάλλουμε αποζημίωση εάν απαιτείται και θέλουμε να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Δεν είναι μονομερής θέληση, αλλά αμοιβαία» δήλωσε τη Δευτέρα στο δίκτυο TRT.