Υπ’ατμόν βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η συνοικία Τορ Σαπιέντσα της Ρώμης, όπου «αγανακτισμένοι κάτοικοι» προκάλεσαν επεισόδια ζητώντας την απομάκρυνση 45 ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνταν σε κέντρο κοινωνικής αρωγής της περιοχής. Πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιές, οι κάτοικοι «έδιωξαν» τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας της χώρας.

Ads

Οι ταραχές ξεκίνησαν την Δευτέρα και κορυφώθηκαν χθες, όπου οι επιτροπές «αγανακτισμένων πολιτών» της περιοχής κύκλωσαν για άλλη μια φορά το κτίριο του ξενώνα φιλοξενίας μην επιτρέποντας την είσοδο και την έξοδο σε κανέναν τρόφιμο του. Από τις πέτρες που πέταγαν και τις φωτιές που έβαλαν σε παρακείμενους σκουπιδοντενεκέδες το κτίριο που στεγάζει συνολικά 70 άτομα, πρόσφυγες και άστεγους, υπέστη σοβαρές ζημιές. Κατόπιν τούτου με εντολή του δημάρχου της Ρώμης, η αστυνομία απομάκρυνε τους ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονταν υπό κατάσταση πολιορκίας στον ξενώνα.

Οι κάτοικοι κατηγορούν τους ανήλικους μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, ενώ τους προσάπτουν και κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και εκπόρνευση.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=9bs-etBSyhA]

Ads

«Οι πρόσφυγες έγιναν στόχος σειράς επιθέσεων των κατοίκων», μετέδωσε  η κρατική RAI, που σημείωσε πως «οι μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας μετατράπηκαν στα εξιλαστήρια θύματα για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων της περιοχής Τορ Σαπιέντσα: ανεργία, καταλήψεις σπιτιών, έλλειψη βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες». Σημειώνεται πως η περιοχή αποτελεί μία από τις πλέον φτωχικές γειτονιές στα ανατολικά προάστια της ιταλικής πρωτεύουσας, που ούτως ή άλλως μαστίζεται από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και την αύξηση της ανεργίας.

Οι πενήντα δυο εργαζόμενοι στο κέντρο διαμονής προσφύγων, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατήγγειλαν ότι «το μόνο που καταφέρνουν να πετύχουν, κάποιοι ρατσιστές, είναι να χάσουν την δουλειά τους πενήντα δυο Ιταλοί». Έκρουσαν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η απομάκρυνση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σοβαρό και επικίνδυνο προηγούμενο και να ακολουθήσουν πιθανόν νέες επιθέσεις και κινητοποιήσεις, με αίτημα την απομάκρυνση των προσφύγων κι από άλλα κέντρα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=UHwPSDOzLFI]

Η εισαγγελία άνοιξε έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων, ανακοίνωσε ο Δήμος, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά ρατσιστικού χαρακτήρα κινητοποιήσεων, με πιο χαρακτηριστική,οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν ενισχυθεί από το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας του Βορρά, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη γειτονική χώρα. Η Λέγκα του Βορρά σχεδιάζει σήμερα να στείλει τον ευρωβουλευτή της Μάριο Μποργκέζιο στην επικείμενη συνοικία, για να εκφράσει την «συμπαράσταση» της στους «αγανακτισμένους κάτοικους», πυροδοτώντας νέο ρατσιστικό κύμα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=MgCVRsMLtmI]