Ένας Αφροαμερικάνος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά τη Δευτέρα στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης, πυροδοτώντας νέες οργισμένες διαμαρτυρίες στον τόπο του συμβάντος.

Ads

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επιτόπου ήδη το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το κίνημα αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας αναζωπυρώθηκε στις ΗΠΑ μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός αφροαμερικανού πατέρα από λευκό αστυνομικό που του έριξε επτά φορές στην πλάτη στην πόλη Κενόσα, στην πολιτεία Ουισκόνσιν.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, το θύμα, που ονομαζόταν Ντίζον Κίζι και ήταν 29 ετών, κυκλοφορούσε με ποδήλατο τη Δευτέρα το απόγευμα σε συνοικία του νότιου Λος Άντζελες όταν άνδρες του σερίφη προσπάθησαν να τον σταματήσουν εξαιτίας παραβίασης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Οι υπηρεσίες του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες πάντως δεν έχουν διευκρινίσει ως αυτό το στάδιο για ποια παραβίαση του κώδικα κατηγορείτο.

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Μπράντον Ντιν, ο άνδρας «έφυγε τρέχοντας» μόλις τον πλησίασαν, αφήνοντας το ποδήλατό του πίσω. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον πιάσουν περίπου ένα τετράγωνο πιο μακριά. Εκείνη τη στιγμή ήταν, είπε ο Ντιν, που ο νεαρός «χτύπησε στο πρόσωπο έναν από τους αστυνομικούς», ενώ παράλληλα πέταξε ένα σωρό ρούχα που κρατούσε στο χέρι.

Ads

«Οι αστυνομικοί παρατήρησαν τότε ότι ένα μαύρο ημιαυτόματο όπλο βρισκόταν μέσα στον σωρό με τα ρούχα», συνέχισε ο υπαστυνόμος.
Τότε και οι δύο αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με τον Ντιν. Ο άνδρας δέχτηκε πολλές σφαίρες και σκοτώθηκε επί τόπου. «Είχε στην κατοχή του ένα πυροβόλο όπλο και επιτέθηκε σε αστυνομικό», υποστήριξε ο Ντιν, αναφέροντας ότι ήδη διενεργείται έρευνα. Σύμφωνα με τον Ντιν, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν έχουν δώσει ακόμα κατάθεση και δεν φορούσαν κάμερες σώματος. Οι ερευνητές χτενίζουν την περιοχή για οποιοδήποτε βίντεο από κάμερες ασφαλείας και καλούν οποιονδήποτε μάρτυρα έχει τραβήξει κάποιο βίντεο να εμφανιστεί.

Μετά τους θανάσιμους πυροβολισμούς, η ομάδα Black Lives Matter L.A. κάλεσε τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στην περιοχή.

Ο ποινικολόγος Μπεν Κραμπ, ο οποίος ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια του Κίζι, απηύθυνε έκκληση σε πιθανούς αυτόπτες μάρτυρες να επικοινωνήσουν μαζί του.

«Λένε πως έτρεχε, ότι πέταξε ρούχα και πιστόλι», ανέφερε μέσω Twitter ο Κραμπ. «Δεν το σήκωσε, αλλά οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στην πλάτη πάνω από 20 φορές και μετά τον άφησαν να κείτεται εκεί για ώρες».

Μια γυναίκα, που είπε πως ήταν μάρτυρας του δράματος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως φώναξε στους αστυνομικούς «μην του ρίξετε, μην του ρίξετε!» καθώς καταδίωκαν τον Ντίζον Κίζι, που ζούσε στη συνοικία.

«Προσπαθούσαν να αρπάξουν και να του πάρουν αυτά που κράταγε και όταν άρχισε να τρέχει, του έριξαν στο πόδι με τέιζερ», όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ, είπε η Ντέζα, η οποία δεν έδωσε το επώνυμο της. «Γύρισε να φύγει και του έριξαν από πίσω», επέμεινε η περίοικος.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην πολιτεία, δεν έχει προγραμματίσει να συναντήσει την οικογένεια του Τζέικομπ Μπλέικ, που έμεινε παράλυτος από αυτή την κατά τα φαινόμενα αστυνομική κατάχρηση.