Η τουρκική σημαία κυματίζει πλέον στην πόλη του Αφρίν. Έπειτα από τη δίμηνη επίθεση η Τουρκία και οι σύροι σύμμαχοί της εκπλήρωσαν τον σκοπό τους εκδιώκοντας τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» και απειλή στα σύνορά της.

Ads

Οι Κούρδοι της Συρίας υποσχέθηκαν να πολεμήσουν για την απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής του Αφρίν. Η τοπική κουρδική διοίκηση της περιοχής του Αφρίν υποσχέθηκε ότι οι κούρδοι μαχητές θα γίνουν «διαρκής εφιάλτης» για τον τουρκικό στρατό και τους σύρους αντάρτες στον θύλακα. «Η αντίσταση στο Αφρίν θα συνεχισθεί μέχρι την απελευθέρωση όλων των εδαφών».

«Οι δυνάμεις μας είναι παντού στο Αφρίν. Αυτές οι δυνάμεις θα χτυπήσουν τις θέσεις της τουρκικής επιθετικότητας και των μισθοφόρων της σε κάθε ευκαιρία. Αυτό σημαίνει ότι η διακήρυξη της νίκης του Ερντογάν και των εταίρων του δεν έχει κανένα νόημα μπροστά στο τουρκικό κοινό και τον κόσμο. Οι δυνάμεις μας θα μετατρέψουν κάθε περιοχή σε εφιάλτη γι ‘ αυτούς. Η αντίσταση στο afrin θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί κάθε ίντσα του afrin, και μέχρι οι άνθρωποι του afrin να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφεραν οι Κούρδοι, ανακοινώνοντας τη νέα φάση του ανταρτοπόλεμου. 

«Μονάδες των Ελεύθερων Συριακών Δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Αφρίν στις 08.30», ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται “εντελώς υπό τον έλεγχο” των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού», δήλωσε ο Ερντογάν. «Στο κέντρο της Αφρίν δεν ανεμίζουν πια τα κουρέλια της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά οι σημαίες της ειρήνης και της ασφάλειας» τόνισε σε ομιλία του μπροστά σε πλήθος. 

Εν τω μεταξύ, σμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.500 κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεση εναντίον του Αφρίν , καθώς και 400 σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας. Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι στις τάξεις του έχουν σκοτωθεί 46 στρατιώτες και 225 έχουν τραυματισθεί.

Ads

Τις τελευταίες ημέρες, η προώθηση των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους προς την πόλη προκάλεσε μαζική έξοδο αμάχων, όπως ακριβώς και στο μέτωπο της ανατολικής Γούτα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού πολεμούν τις δυνάμεις των σύρων ανταρτών.  Με την σχεδόν ολική πολιορκία της πόλης τις τελευταίες ημέρες, ενισχύθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές και ο βομβαρδισμός του πυροβολικού. Η Τουρκία αρνείται ότι ο άμαχος πληθυσμός έγινε στόχος των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει στους 280 τον αριθμό των νεκρών πολιτών από την έναρξη της επίθεσης της Αγκυρας. Προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περί τις 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη του Αφρίν ακλουθώντας έναν διάδρομο προς νότον που οδηγεί προς τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Πλιάτσικο

Για άγριο πλιάτσικο του τουρκικού στρατού και των Σύριων συμμάχων του κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εισέβαλαν σε καταστήματα, εστιατόρια και σπίτια και λεηλάτησαν ότι βρήκαν μπροστά τους, από τρόφιμα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι κοβέρτες και άλλα αγαθά. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τη λεία τους σε αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά και έφυγαν από την πόλη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι «έχουν αρχίσει να λαφυραγωγούν ιδιωτικές περιουσίες, καταστήματα και πολιτικο-στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Κάτοικος της Αφρίν είπε νωρίτερα ότι είχε δει τους συνεργαζόμενους με τους Τούρκους μαχητές να εισβάλουν σε καταστήματα για να λεηλατήσουν ό,τι υπήρχε μέσα, ενώ άλλοι έκλεβαν αυτοκίνητα σταθμευμένα στους δρόμους. Ορισμένοι αντάρτες, μάλιστα, πυρπόλησαν καταστήματα που πουλούσαν αλκοολούχα ποτά.

Άγκυρα: Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην Αφρίν

Εντωμεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε σήμερα ότι «οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και θα αφήσουν την περιοχή σε «αυτούς που τους ανήκει πραγματικά». 

Ο Μποζντάγ πρόσθεσε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της πόλης Αφρίν στην Συρία.

Η Άγκυρα, σημείωσε εξάλλου, ότι συγκέντρωσε «τα περισσότερα» από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι αυτοί άφησαν πίσω τα όπλα τους όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τo Αφρίν εξαιτίας της υπό τουρκική ηγεσία επίθεσης στην πόλη αυτή δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.