Μέλη των Ταλιμπάν κατέλαβαν μεγάλο μέρος μιας στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Αφγανιστάν, σκότωσαν τουλάχιστον 10 στρατιώτες, τραυμάτισαν άλλους 15 και αιχμαλώτισαν δεκάδες ακόμη σε μάχες που συνεχίζονται τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ads

Οι ισλαμιστές αντάρτες απέσπασαν άρματα μάχης και πυρομαχικά από τη στρατιωτική βάση -στην περιοχή Γκόρματς, στην επαρχία Φαριάμπ- στην επίθεσή αυτή, την οποία εξαπέλυσαν την Κυριακή, δήλωσε ο Μοχάμαντ Ταχίρ Ραχμάνι, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου. «Μεγάλα τμήματα της βάσης είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε» σε αυτά.

Ο Ραχμάνι ανέφερε τους αριθμούς των απωλειών, ωστόσο ένας άλλος αξιωματούχος της επαρχίας πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν αιχμαλωτίσει 40 στρατιώτες. Ο τελευταίος πρόσθεσε ότι 30 από τους ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.

Η έφοδος αυτή των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ έγινε ταυτόχρονα με αυτήν στη νοτιοανατολική επαρχία Γκάζνι, από όπου διέρχεται ο κρίσιμης στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καμπούλ με τον νότο.

Ads

Σκηνικό φρίκης στο Γκάζνι- 100 νεκροί

Στη μάχη για τον έλεγχο της πόλης Γκάζνι σκοτώθηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες τουλάχιστον 100 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού και σχεδόν διπλάσιοι μαχητές των Ταλιμπάν, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση και τους κινδύνους για τους αμάχους.

Στο κυριότερο νοσοκομείο της πόλης, τα φάρμακα εξαντλούνται καθώς όλο και περισσότεροι τραυματίες διακομίζονται σ’ αυτό. Τα πτώματα που συσσωρεύονται στο νοσοκομείο έχουν «ξεχειλίσει», όπως το έθεσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Σχεδόν όλα τα θύματα έφεραν τραύματα «από σφαίρες ή θραύσματα».

Η αφγανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο των σημαντικότερων δημόσιων κτιρίων της Γκάζνι, που απέχει περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ. Όμως κάτοικοι λένε ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Έγιναν εννέα αεροπορικές επιδρομές μόνο τη Δευτέρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 95 Ταλιμπάν. Δεκάδες πτώματα έχουν αποτεθεί στο νοσοκομείο, κάποια σε ξύλινα φέρετρα, άλλα αφημένα ακόμα και στα πατώματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να παραδώσει περίπου 200 λίτρα καυσίμων για να συνεχιστεί η λειτουργία της γεννήτριας του νοσοκομείου, καθώς και φάρμακα για περίπου 100 ανθρώπους.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την επίθεση στην Γκάζνι την ώρα που εντείνονταν οι πιέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους αντάρτες και την αφγανική κυβέρνηση, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, η τελευταία φάση του οποίου κρατάει σχεδόν 17 χρόνια.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν.