Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν τέσσερις στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής, οι οποίοι φέρονται ως υπεύθυνοι για την ρίψη όλμων κατά τη διάρκεια συμπλοκής των δυνάμεων ασφαλείας με τους Ταλιμπάν την Τετάρτη, οπότε 17 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συμμετείχαν σε γάμο. Αυτό ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αφγανικές Αρχές.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η έκρηξη της οβίδας στη μέση της τελετής προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 49 ανθρώπων.

«Τα στρατεύματα έριξαν οβίδες όλμου σε μια τελετή αφού οι αντάρτες επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου», δήλωσε ο Γιαν Ρασουλιάρ, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χελμάντ του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται η περιφέρεια Σανγκίν, προπύργιο των Ταλιμπάν.

«Οι Αφγανοί στρατιωτικοί που κατηγορούνται παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη», δήλωσε επίσης. Τέσσερις στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων ένας διοικητής, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Λάσκαρ Γκαχ, την επαρχιακή πρωτεύουσα, για να ανακριθούν.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της επαρχίας, Φαρίντ Ομπάιντ, αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης είπαν σε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον προσωρινό κυβερνήτη Μοχάμαντ Ναΐμ ότι «οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου στα περίχωρα και στη συνέχεια τα αφγανικά στρατεύματα απάντησαν με όλμο και μια οβίδα όλμου έπεσε στο γάμο».

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πάντως πως τα πυρά του όλμου ρίχθηκαν αφού προσκεκλημένοι πυροβόλησαν στον αέρα με ελαφρά όπλα για να γιορτάσουν τον γάμο.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτό το «τραγικό δυστύχημα», είχε συγχαρεί την Πέμπτη τον αφγανικό στρατό, επειδή πήρε τα ηνία της ασφάλειας της χώρας, μετά την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.