Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έδωσε χάρη σε μία 19χρονη Αφγανή, ονόματι Γκουλνάζ, η οποία έπεσε θύμα βιασμού από συγγενή της, μετά από συμφωνία της γυναίκας ότι θα παντρευτεί τον βιαστή της, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Ads

Η δικηγόρος της Γκουλνάζ, Κίμπερλι Μότλεϊ ισχυρίζεται ωστόσο πως ουδέποτε η 19χρονη Αφγανή, η οποία όσο καιρό ήταν στην φυλακή έφερε στο κόσμο ένα κοριτσάκι, συμφώνησε να παντρευτεί τον άνθρωπο που τη βίασε.             

Σε δήλωση της στο BBC η Μότλεϊ ανέφερε πως ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα δώσει στην γυναίκα το περιθώριο να επιλέξει ποιον θέλει να παντρευτεί και πως η απελευθέρωσή της δεν είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση να παντρευτεί τον βιαστή της.

Η ιστορία της 19χρονης προκάλεσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αποτέλεσε το θέμα σχετικού ντοκυμαντέρ για τα εγκλήματα κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν το οποίο όμως η Ε.Ε απαγόρευσε τελικά καθώς υπήρξαν φόβοι για την ασφάλεια των γυναικών οι οποίες συμμετείχαν σε αυτό.

Ads

Πρόσφατα, περισσότεροι από 5000 πολίτες συγκέντρωσαν υπογραφές με αίτημα την απελευθέρωση της γυναίκας που φυλακίστηκε με την κατηγορία της ερωτικής σχέσης εκτός γάμου, γεγονός που συνιστά έγκλημα στο Αφγανιστάν. Η 19χρονη γέννησε και μεγάλωσε το κοριτσάκι της στη φυλακή.

Η περίπτωση της Γκουλνάζ φέρνει ξανά στο προσκήνιο όλα τα δεινά των Αφγανών γυναικών οι οποίες 10 χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, υποφέρουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στερούμενες ακόμα και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εγκυμοσύνη της Γκουλνάζ ήταν αυτή που έφερε ξανά στην επιφάνεια την επίθεση εναντίον της που πραγματοποίησε ο ο ξάδερφος του συζύγου της, ο οποίος καταδικάστηκε σε δωδεκαετή φυλάκιση ποινή η οποία αργότερα μειώθηκε στα 7 χρόνια.

Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ειδικός Εκπρόσωπος για το Αφγανιστάν, Vygaudas Usackas τόνισε πως ελπίζει η Ε.Ε θα δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια στήριξη και σε άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν ίδιες κατηγορίες, και ανέφερε πως προτίθεται να θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν σε μια διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν  στις 5 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθεί στη Βόννη της Γερμανίας.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως το Αφγανιστάν παραμένει μια εξαιρετικά συντηρητική κοινωνία στην οποία παρά τους νόμους που έχουν θεσπιστεί μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι προφανές πως εξακολουθούν να ισχύουν στην πράξη οι ίδιοι παραδοσιακοί κανόνες για τις γυναίκες οι οποίες πωλούνται στους συζύγους τους  και πέφτουν θύματα βίας χωρίς να μπορεί κανείς να τις βοηθήσει ουσιαστικά.

Γρηγόρης Καυκιάς