Τον γύρο του κόσμου κάνει η συγκλονιστική μαρτυρία του Μοχάμαντ Σαχζαντάχ ο οποίος βίωσε την ρίψη της μεγαλύτερης συμβατικής αμερικανικής βόμβας στο Αφγανιστάν.

Ads

Μόλις έκανε την βραδινή προσευχή του και κάθισε να φάει έγινε η έκρηξη.

«Η γη έτρεμε σαν βάρκα σε φουρτούνα», είπε ο Σαχζαντάχ. «Νόμισα ότι βομβάρδιζαν το σπίτι μου. Πέρυσι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε ένα διπλανό σπίτι, αλλά αυτή τη φορά ένιωσα σαν να έπεφτε ο ουρανός. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι κατατρομαγμένα.»

Η βόμβα GBU-43/B, γνωστή και ως «Μητέρα όλων των Βομβών», είχε στόχο ένα δίκτυο σηράγγων και καταφυγίων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Ατσιν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Ads

Το αμερικανικό αεροσκάφος έριξε τη βόμβα στα βουνά κοντά στο χωριό Μόμαν σε μια περιοχή που αποκαλείται Ασαντχέλ. Περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά, στο Σάντλ Μπαζάρ όπου ζει ο Σαχζαντάχ, η επίδραση έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή.

«Τα αυτιά μου κουφάθηκαν για λίγο. Τα παράθυρα κι οι πόρτες μου έσπασαν. Υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους», είπε.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι σκότωσε 36 μαχητές και κανέναν άμαχο. Το επόμενο πρωί μαχητικά σφυροκόπησαν την περιοχή.

«Δεν ξέρουμε ποιος σκοτώθηκε χθες ή σήμερα. Αλλά υπάρχει σύγχυση και φόβος στις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου που υποκλέπτουμε. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν περιορίσει τις επικοινωνίες τους», είπε ο Μπαάζ Γιαν, ένας ντόπιος αξιωματικός της αστυνομίας.

Αξιωματούχος ασφαλείας της περιοχής λέει ότι ζήτησαν ένα μεγάλο χτύπημα στο σημείο, επειδή τα μαχητικά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέτυχαν να καταστρέψουν το δίκτυο των τούνελ.

Ορισμένοι παρατηρητές, ωστόσο, αμφισβητούν κατά πόσον ήταν αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί μια βόμβα τέτοιας ισχύος εναντίον μιας ομάδας, οι 600-800 μαχητές της οποίας συνιστούν περιορισμένη απειλή για το κράτος του Αφγανιστάν.

«Αναμφίβολα οι τζιχαντιστές είναι βίαιοι κι έχουν διαπράξει ωμότητες κατά του λαού μας. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί έπεσε η βόμβα αυτή», λέει ο δήμαρχος του Ατσι, Ναουίντ Σινγουάρι. «Τρομοκράτησε τον κόσμο. Οι συγγενείς μου νόμισαν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου…»

Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την στιγμή της ρίψης: