Στην επίταξη αεροσκαφών ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ.

Ads

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ads

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Σύνοδος των ηγετών της G7 την Τρίτη

Η ψηφιακή Σύνοδος των ηγετών της G7 σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους (που επιτεύχθηκαν) τα 20 τελευταία χρόνια», έγραψε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στο Twitter.

Μια συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της G7 διεξήχθη την Πέμπτη. Μετά το τέλος της, οι υπουργοί κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο

Ύστερα από τους 12 θανάτους των πρώτων ημερών του χάους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η λίστα του θανάτου φαίνεται πως μεγαλώνει. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, επτά Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να μπουν σε ένα από τα μεταγωγικά που θα τους πάρουν από το Αφγανιστάν.

«Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των 7 Αφγανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Οι συνθήκες στο πεδίο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η νέα ανακοίνωση για τους νεκρούς έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έρχεται λίγες ώρες μετά τις σοκαριστικές εικόνες που κατέγραψε ο ανταποκριτής του Sky News στο Αφγανιστάν, σε ένα βίντεο όπου καταγράφονται Βρετανοί στρατιώτες να σώζουν ανθρώπους από το χάος για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες ή να καλύπτουν με σεντόνια εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή προσπαθώντας να βρουν τρόπο διαφυγής.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, πηγή του ΝΑΤΟ είχε αναφέρει 12 θανάτους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι οποίοι είχαν προκληθεί είτε από ποδοπατήματα είτε από πυροβολισμούς.

Η κατάσταση είναι χαοτική έξω από το «Χαμίντ Καρζάι» εδώ και μια εβδομάδα, ύστερα από την ανάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Οι εικόνες, την περασμένη Δευτέρα, ανθρώπων να πέφτουν στο κενό γιατί είχαν γαντζωθεί στους τροχούς αεροσκαφών προκειμένου να φύγουν, συγκλόνισαν τους πάντες.

Αγνοούνται παιδιά

Όλο και περισσότερα παιδιά φαίνεται πως χάνονται και έκτοτε αγνοούνται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου.

Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια.

Το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, είπε πως η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να φύγει από τη χώρα.

Ο πατέρας του προφανώς έπεσε εν μέσω του πλήθους και το παιδί δεν έχει δει κανέναν γονέα του από εκείνη τη στιγμή.

Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Η κατάσταση στην Καμπούλ είναι χαοτική, εδώ και μία εβδομάδα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα.

«Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Τα πλήθη που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο αυξάνονται κάθε ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες διπλωμάτες και πολίτες τους, όπως και πολλούς Αφγανούς.

«Οι δυνάμεις μας κρατούν αυστηρές αποστάσεις από τις περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Οι άνθρωποι έξω δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα»

«Οι άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει έξω» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο η Nadene Ghouri, εθελόντρια που προσπαθεί να βοηθήσει Αφγανούς υπηκόους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ανθρώπους σε λίστες εκκένωσης -το καταφέραμε- και τώρα υπάρχει η αφάνταστη σκληρότητα να υπάρχουν άτομα στη λίστα που δεν μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο» καταγγέλλει εξαπολύοντας βέλη και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που απωθούν κόσμο, ενώ κάνει λόγο για ωμότητες από την πλευρά των Ταλιμπάν.

«Γνωρίσαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που έχουν απορριφθεί τρεις μέρες συνεχόμενα. Η μητέρα είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν τους ουρούσαν και γελούσαν. Οι άνθρωποι λένε ότι τώρα τα παρατάνε και λένε ότι θα φύγουν στα βουνά. Πρόκειται για μια ζωντανή κόλαση» τονίζει.

Οι Ταλιμπάν πάντως υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι, κατηγορώντας τη Δύση για έλλειψη ενός οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης. Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «τραγική και δύσκολη», καθώς πολλά κράτη – μέλη της Συμμαχίας πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία προειδοποίησαν τους υπηκόους τους στο Αφγανιστάν να αποφύγουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω απειλών ασφαλείας στην περιοχή.

ΗΠΑ και ΕΕ σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία συμβούλευσαν τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφεύγουν την μετακίνησή τους προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν για την ασφάλειά τους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται προσπαθώντας να φύγουν από την χώρα, σχεδόν μία εβδομάδα αφού οι ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ενώ οι σκηνές χάους εκτυλίσσονται εντός και γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι ταλιμπάν κάλεσαν όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πίστα του αεροδρομίου από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ταλιμπάν.

Την Παρασκευή πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμευόταν με διάγγελμα πως όσοι Αμερικανοί επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, θα τους φέρουν στην πατρίδα τους, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. «Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονιζόταν στην οδηγία.

Η φύση αυτών των απειλών δεν διευκρινίσθηκε, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους «την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους».

Η γερμανική πρεσβεία απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα προς τους γερμανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι οι ταλιμπάν διεξάγουν όλο και αυστηρότερους ελέγχους γύρω από το αεροδρόμιο.

ΕΕ: Αδύνατη η αναχώρηση όλων των Αφγανών συμμάχων από την Καμπούλ ως τις 31 Αυγούστου

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου και αποδοκίμασε το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παρεμποδίζουν αυτήν την επιχείρηση.

Σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), o Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας των Αμερικανών είναι πολύ σκληρά. Διαμαρτυρηθήκαμε. Τους ζητήσαμε να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν καταφέρνουμε να περάσουμε τους δικούς μας συνεργάτες».

Η αμερικανική διοίκηση έχει ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και προγραμματίζει την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και αφγανών πολιτών.

«Είμαι μαθηματικά αδύνατον…Απ΄ όσο γνωρίζω, οι Αμερικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν πέραν αυτής της ημερομηνίας. Αλλά μπορεί ν΄αλλαξουν γνώμη», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Μόνο η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Καμπούλ απασχολούσε 400 Αφγανούς, οι οποίοι θα πρέπει να απομακρυνθούν μαζί με τις οικογένειές τους. Η Ενωση έχει υποσχεθεί ότι θα τους απομακρύνει, αλλά, μέχρι σήμερα, μόνο 150 έχουν φθάσει στην Ισπανία.

«Πρόκειται για εν ενεργεία συνεργάτες. Αλλά ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εργασθεί για μας κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερος», διευκρίνισε.

«Η Καμπούλ έχει δύο αεροδρόμια. Το πολιτικό αεροδρόμιο βρίσκεται στα χέρια των ταλιμπάν και δεν φεύγει καμία πτήση. Οι Αμερικανοί ελέγχουν το στρατιωτικό. Στα αεροπλάνα επιβιβάζονται όσοι είναι στην πίστα. Στο αεροπλάνο που έφθασε σήμερα στην Μαδρίτη, το ένα τρίτο των επιβατών ήταν Αμερικανοί», εξήγησε.

«Αν οι Αμερικανοί φύγουν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την στρατιωτική ικανότητα να καταλάβουν και να διασφαλίσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι ταλιμπάν θα πάρουν τον έλεγχο», είπε. ΟΙ Αμερικανοί, μαζί με τους Βρετανούς έχουν αναπτύξει 6.000 στρατιώτες για να ελέγξουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θεωρεί ότι είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τους ταλιμπάν. «Αν θέλεις να βγάλεις έξω το προσωπικό σου, πρέπει να μιλήσεις με τους ταλιμπάν», είπε.

«Ολοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες με τους ταλιμπάν. Εχουμε επαφές με τους ταλιμπάν, αλλά όχι με την ηγεσία τους», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «το να μιλάς δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεις».

«Αλλά θα είναι αδύνατον να βγάλουμε από την Καμπούλ όλους τους Αφγανούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Είναι αδύνατον. Είναι αδιανόητο. Ας μη λέμε παραμύθια. Υπάρχουν προτεραιότητες. Θέλουμε να βγάλουμε τους πολίτες μας και τους αφγανούς συνεργάτες», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.