Οι απώλειες αμάχων που προκαλούνται από αφγανικά και αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν, στη βάση της νέας στρατηγικής που ανακοίνωσε τον Αύγουστο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Από την αρχή του χρόνου και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 205 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 261 είχαν τραυματιστεί σε αεροπορικά πλήγματα στο Αφγανιστάν, ανέφεραν ερευνητές του ΟΗΕ σε τριμηνιαία έκθεσή τους.

Τουλάχιστον το 38% των απωλειών αυτών προκλήθηκαν από τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η πλειονότητά τους αποδίδεται στην αφγανική Πολεμική Αεροπορία, που άρχισε να εξαπολύει περισσότερες επιθέσεις.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των θυμάτων μεταξύ των αμάχων ήταν γυναίκες και παιδιά, αναφέρεται στην έκθεση.

Τον Σεπτέμβριο, αεροσκάφη των ΗΠΑ έριξαν περισσότερες βόμβες απ' ό,τι οποιονδήποτε άλλον μήνα από το 2010, λόγω κυρίως της στρατηγικής του Τραμπ που προσπαθεί να αυξήσει την πίεση που ασκεί στους μαχητές έπειτα από πολλά χρόνια μείωσης του αριθμού των ξένων στρατευμάτων.