Έως 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά Αμερικανού στρατιώτη, όταν εκείνος αμέσως μετά την έξοδό του από τη βάση του άνοιξε αδιακρίτως πυρ εναντίον Αφγανών αμάχων στη νότια επαρχία Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ads

«Δέκα με δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Αχμαντ Τζαουέντ Φαϊζάλ, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν θύματα σε δύο χωριά, στο Αλοκοζάι και στο Γκαραμπάι της Κανταχάρ», πρόσθεσε.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για 10 με 15 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ωστόσο αριθμός των θυμάτων θα ανακοινωθεί αργότερα από το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Η ISAF, η διεθνής δύναμη αρωγής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη «βαθιά λύπη της για το περιστατικό» και αναφέρει ότι ο Αμερικανός στρατιώτης προφυλακίστηκε.

«Ένας στρατιώτης βγήκε από τη βάση του και άρχισε να πυροβολεί. Επέστρεψε στο γραφείο του και τέθηκε υπό κράτηση», είπε δυτικός εκπρόσωπος.

«Ένας αμερικανός στρατιώτης προφυλακίστηκε σήμερα σε σχέση με ένα περιστατικό που προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων», παραδέχτηκε η ISAF η οποία ανακοίνωσε ότι μαζί με τις αφγανικές αρχές θα διενεργήσει έρευνα.

«Θα στείλουμε μια αντιπροσωπεία στην περιοχή για τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κανταχάρ Τοριαλάι Ουέσα.