Τουλάχιστον 100 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά (σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον έντεκα), έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση «τοξικού αερίου» στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλεμπ της βορειο-δυτικής Συρίας, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ) – μια συμμαχία διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία. Ακόμη 400 άτομα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ads

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου, ενώ η Δύση και η αντιπολίτευση κατηγορούν για την επίθεση το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Από την πλευρά του ο συριακός στρατός διέψευσε πως εμπλέκεται σε επίθεση με χημικά. «Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα», αναφέρει ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός «ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον».

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να αρχίσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 58 ανθρώπων, την οποία και αποδίδει στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο Εθνικός Συνασπισμός, βασική ομπρέλα – συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως», ενώ κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Μπασάρ» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες που περιείχαν τοξικό αέριο».

Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατηγόρησε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Όπως είπε η Μογκερίνι φέρει την «κύρια ευθύνη» για την αποτρόπαιη επίθεση στο προπύργιο των σύρων ανταρτών αλλά και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία. «Αποτελεί τραγική υπενθύμιση ότι η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι δραματική σε πολλές περιοχές της Συρίας», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Είναι προφανές ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς, διότι έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον λαό του και όχι να επιτίθεται εναντίον του», πρόσθεσε.

Ads

Από την πλευρά της η Τουρκία, που εμπλέκεται στις επιχειρήσεις, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως καταδικάζει τη χημική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα σημείωσε πως η χρήση χημικών όπλων μπορεί να εκτροχιάσει τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη επίθεση», που θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Συρία. Η Ρωσία, μαζί με το Ιράν, αποτελούν τους ισχυρότερους συμμάχους του προέδρου της Συρίας στον εμφύλιο πόλεμο στην αραβική χώρα, ενώ η Τουρκία, μαζί με αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, είναι ο βασικός πολιτικός υποστηρικτής των Σύρων ανταρτών.

Προσοχή σκληρές εικόνες στα βίντεο.
Σημ: 
Φωτογραφίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τo EMC. Κάποιες λόγω του πολύ σκληρού περιεχομένου τους δεν τις αναρτήσαμε στο κείμενο. Ως ντοκουμέντα της επίθεσης μπορείτε να τις δείτε εδώ

image

image

image

image

image

image