Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης πολλαπλές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση πυραύλων από Παλαιστινίους προς το νότιο Ισραήλ. Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές πέρασαν σε νέο γύρο συγκρούσεων ύστερα από τις δολοφονίες τριων Ισραηλινών εφήβων και ενός Παλαιστινίου. Η δολοφονία του δεύτερου ήρθε ως αντίποινα στην δολοφονία των πρώτων. 

Ads

Από τις αεροπορικές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας τραυματίστηκαν 10 άμαχοι. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού όπως μεταδίδει το Associated Press, ρουκέτα η οποία εκτοξεύτηκε από την Λωρίδα της Γάζας προσγειώθηκε σε οικία στο νότιο Ισραήλ. Από το χτύπημα δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά διακόπηκε η παροχή ρεύματος σε ολόκληρη την πόλη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ήταν η δεύτερη ρουκέτα που εκτοξεύθηκε.

Την Τετάρτη το βράδυ ξέσπασαν ταραχές μεταξύ των αστυνομικών αρχών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων που είχαν εξεγερθεί εξαιτίας της δολοφονίας του 17χρονου. Η σορός του εφήβου, βρέθηκε την Τετάρτη σε ένα δάσος στην Ιερουσαλήμ. Συγγενείς του δήλωσαν ότι άγνωστοι, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα λευκό όχημα, απήγαγαν τον νεαρό τα ξημερώματα μπροστά από το σπίτι του. 

Η διεθνής κοινότητα κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν συγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, καταδικάζοντας και τις τέσσερις δολοφονίες. 

Ads

Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, καταδίκασε τόσο τις δολοφονίες όσο και τις επιθέσεις αντιποίνων και από τις δυο πλευρές εκφράζονας παράλληλα την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης. «Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάζω τόσο τις επιθέσεις με ρουκέτες όσο και, ειδικότερα, την ασύμμετρη απάντηση του Ισραήλ», ανέφερε η Πιλάι από την Βιέννη, και συμπλήρωσε ότι «είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από όσα συμβαίνουν».