Οι ψηφοφόροι σε πέντε αμερικανικές πολιτείες στήριξαν με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα που διεξήχθη ανήμερα των αμερικανικών εκλογών την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης ενώ τέσσερις επιπλέον πολιτείες ψήφισαν υπέρ της ιατρικής κάνναβης. Του Greg La Rose

Ads

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, με τις ψήφους να εξακολουθούν να καταμετρούνται σε ορισμένες πολιτείες, η Καλιφόρνια, η Μασαχουσέτη και η Νεβάδα ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις για ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης.

Παρόμοιος νόμος φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ από το να περάσει και στο Μέιν.

Η Αριζόνα, όπου οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ανάμικτες απόψεις για το θέμα, ήταν η μόνη πολιτεία όπου απέτυχε η προσπάθεια νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης.

Ads

Με την ψήφο της 8ης Νοεμβρίου, η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης είναι πλέον νόμιμη σε εννέα πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια.

Τέσσερις επιπλέον αμερικανικές πολιτείες -το Αρκάνσας, η Μοντάνα, η Νεβάδα και η Βόρεια Ντακότα- ενέκριναν νόμο για την ιατρική κάνναβη.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον σε 29 πολιτείες η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι νόμιμη.

Στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσοστά υπέρ της ψυχαγωγικής και ιατρικής χρήσης της κάνναβης όπως διαμορφώθηκαν στο κατά το δημοψήφισμα:

image

Η καλλιέργεια και η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και η συμβολή της στην τόνωση της οικονομίας είναι το κεντρικό θέμα που θα συζητηθεί παρουσία εμπειρογνωμώνων, ερευνητών και οργανώσεων στο διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά με πρωτοβουλία του Ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου στις 30 Νοεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.