Aν νομίζετε ότι το φαγητό είναι ακριβό στην Ιαπωνία ή τη Νορβηγία, τότε τι να πουν όσοι ζουν στο Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία ή το Μαλάουι. Εκεί όπου ένας πολίτης καλείται να καταβάλει για ένα πιάτο φασόλια έως και… τριακόσια είκοσι δύο δολάρια! Φασόλι και πεντοδόλαρο, δηλαδή. Του Μπάμπη Μιχάλη 

Ads

Έρευνα του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισίτισης (WFP) και της γνωστής εταιρείας πιστωτικών καρτών Mastercard, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, απέδειξε ότι… όπου φτωχός κι η μοίρα του.

Η έρευνα «Counting the beans: The true cost of food around the world» (Μετρώντας τα φασόλια: Το πραγματικό κόστος του φαγητού στον κόσμο) διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι το κόστος ενός πιάτου φαγητού στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου – και ιδίως σ’ αυτές που ταλανίζονται από εμφύλιες διενέξεις και οικονομική κατάρρευση – είναι απείρως υψηλότερο απ’ ό,τι στις πλούσιες χώρες της Δύσης.

Ποσοστό του εισοδήματος

Η έρευνα εστίασε στο ποσοστό του μέσου ημερήσιου εισοδήματος που απαιτείται σε μια χώρα για την αγορά ενός απλού πιάτου φαγητού (όπως τα φασόλια).

Ads

Ως βάση έλαβε την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκεί ένα απλό πιάτο όπως η σούπα φασολιών κοστίζει 1,20 δολάρια για να ετοιμαστεί, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% του μέσου καθημερινού εισοδήματος ενός πολίτη της μητρόπολης.

Αν όμως ένας Νεοϋορκέζος πλήρωνε το αντίστοιχο ποσοστό του καθημερινού εισοδήματος που καταβάλλουν για ένα πιάτο φαγητό οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα έμενε αρκετές φορές τον μήνα… νηστικός.

image

Στο Νότιο Σουδάν, τη χώρα που βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης, για ένα αντίστοιχο πιάτο με φασόλια ένας πολίτης χρειάζεται να δαπανήσει το 155% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος. Ποσοστό που σημαίνει ότι για έναν Νεοϋορκέζο η φασολάδα θα του κόστιζε εκεί… 321,70 δολάρια!

Στη ΒΑ Νιγηρία, όπου ένα πιάτο φαΐ κοστίζει σήμερα το 121% του ημερήσιου εισοδήματος, η παραπάνω φασολάδα σε όρους εισοδήματος Νέας Υόρκης θα αποτιμάτο στα 200,32 δολάρια.

Στο Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, όπου για ένα πιάτο φαγητό απαιτείται το 115% του ημερήσιου εισοδήματος των πολιτών, σε όρους εισοδήματος Νέας Υόρκης θα αποτιμάτο στα 190,11 δολάρια, στο Μαλάουι στα 94,43 δολάρια ενώ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στα 82,10 δολάρια.

Ως βασικότερες αιτίες της ακρίβειας σ’ αυτές τις χώρες η έρευνα καταγράφει τις εμφύλιες συγκρούσεις, την ελλιπή ασφάλεια και τις κατεστραμμένες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ας σημειωθεί ότι το 2016 περί τα 795 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέφεραν από την πείνα.

Εφημερίδα των Συντακτών