Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Ινδίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ανεπιθύμητα κορίτσια αγγίζουν τα 21 εκατομμύρια λόγω της επιθυμίας -εμμονής;- των γονιών να αποκτήσουν γιο. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν πρόκειται συνήθως για κοινή απόφαση του ζευγαριού, καθώς οι γυναίκες υφίστανται τεράστια πίεση. 

Ads

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα ζευγάρια συνεχίζουν να τεκνοποιούν μέχρι να αποκτήσουν αγόρι. Όταν έρθει ο γιος σταματούν να κάνουν παιδιά. Η προτίμηση στο «αρσενικό παιδί» είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνία στην Ινδία πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις για τον προσδιορισμό φύλου του εμβρύου είναι παράνομες στην Ινδία, αλλά γίνονται και όταν οι γονείς πληροφορηθούν πως το μωρό που περιμένουν είναι κοριτσάκι πολύ συχνά καταφεύγουν στην άμβλωση. Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής είναι ότι από τον πληθυσμό της χώρας «λείπουν» 63 εκατ. γυναίκες.

Μία πρώτη ερμηνεία του φαινομένου αποδίδει την προτίμηση των γονιών σε λόγους πολιτισμικούς, όπως οι εξής:

Ads
  • Την περιουσία κληρονομούν οι γιοι και όχι οι κόρες.
  • Οι οικογένειες είναι υποχρεωμένες να δώσουν προίκα αν θέλουν να δουν τις κόρες τους παντρεμένες, γι’ αυτό και τα κορίτσια αντιμετωπίζονται ως οικονομικό βάρος.
  • Όταν οι γυναίκες παντρευτούν μετακομίζουν στο σπίτι του συζύγου.

Η εν λόγω κουλτούρα έχει τόσο έντονα διαποτίσει την κοινωνία -και- της Ινδίας ώστε το 2016 εφημερίδα στην Κεράλα (στη νότια Ινδία, περιοχή που θεωρείται δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός) δημοσίευσε, σύμφωνα με το BBC, άρθρο με έξι «συμβουλές για τη σύλληψη αγοριού» – εννοείται, εντελώς αβάσιμες επιστημονικά – όπως ότι οι γυναίκες πρέπει να κοιμούνται με το πρόσωπο στραμμένο στη δύση και να κάνουν σεξ συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμα: «Ιστορίες ντροπής: Οι άνδρες, οι θρησκείες, οι νόμοι και η μοίρα των γυναικών» του Γιώργου Παμπούκη

Ξυλοδαρμοί και κακοποίηση 

Η ιστορία δεν είναι καινούργια. Η μαρτυρία μίας Ινδής είναι ενδεικτική της κατάστασης. Η Kulwant έχει τρεις κόρες ηλικίας 24, 23 και 20 και ένα γιο 16 ετών. Μεταξύ της γέννησης της τρίτης κόρης και του γιου της, η Kulwant έμεινε έγκυος τρεις φορές. Όπως λέει, όταν τα υπερηχογραφήματα έδειξαν ότι περιμένει κορίτσια, η οικογένεια της ζήτησε να διακόψει την κύηση. «Η πεθερά μου είπε ότι εάν δεν έκανα αγόρι, ο γιος της θα με χώριζε» έλεγε στο BBC. 

Η Kulwant θυμάται με πόνο την πρώτη έκτρωση. «Το μωρό ήταν σχεδόν πέντε μηνών, ήταν όμορφο και το σκοτώσαμε» λέει, σκουπίζοντας τα δάκρυα της. Μέχρι να γεννηθεί ο γιος της, η ζωή της Kulwant ήταν μια κόλαση, με συνεχείς ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις από τον σύζυγο, τη πεθερά και τον πεθερό της. Μιά φορά, λέει, προσπάθησαν μέχρι και να την κάψουν ζωντανή.

«Ήταν θυμωμένοι. Δεν ήθελαν κορίτσια στην οικογένεια, ήθελα αγόρια για να παίρνουν προίκα».

Η Ινδία απαγόρευσε τον θεσμό της προίκας το 1961, αλλά η πρακτική όχι μόνο παραμένει σε ισχύ, αλλά επιπλέον η αξία της συνεχώς ανεβαίνει, επηρεάζοντας τις αποφάσεις όλων, πλουσίων και φτωχών. Ο σύζυγος της Kulwant πέθανε τρία χρόνια μετά τη γέννηση του γιου τους. «Ήταν η κατάρα των θυγατέρων που σκοτώσαμε, γι ‘αυτό πέθανε τόσο νέος», λέει…

Κανένα μέτρο από όσα έχει λάβει το κράτος τα τελευταία 40 χρόνια δεν λειτούργησε στην αναλογία των φύλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ είχε χαρακτηρίσει την πρακτική αυτή ως «εθνική ντροπή».

Σύμφωνα ωστόσο, με τους επικριτές καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ώστε να βάλει ένα τέλος στη «γενοκτονία».