Οι Κούρδοι μαχητές απηύθυναν «τελευταία προειδοποίηση» στην Άγκυρα ότι θα αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό της τριακονταετούς σύγκρουσης, με 40.000 νεκρούς στην Τουρκία αν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κάνει σταθερά βήματα για να επιτευχθεί πρόοδος.

Ads

 
«Ως κίνημα προειδοποιούμε το (κυβερνών κόμμα) AKP για τελευταία φορά… Αν δεν πραγματοποιηθούν σαφή βήματα το συντομότερο δυνατόν στα ζητήματα που έχουν θέσει οι δικοί μας και ο λαός, η διαδικασία δεν θα προχωρήσει και η κυβέρνηση του AKP θα ευθύνεται γι αυτό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
 
Κούρδοι πολιτικοί έχουν καλέσει την κυβέρνηση Ερντογάν να προωθήσει σύντομα μεταρρυθμίσεις με βάση την ειρηνευτική διαδικασία, όμως εκείνη υποστηρίζει ότι προχωράει πολύ αργά η απόσυρση των Kούρδων ενόπλων στο βόρειο Ιράκ που ξεκίνησε τον Μάιο.
 
Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αφορούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, την κατάργηση αντιτρομοκρατικού νόμου που έχει οδηγήσει στη φυλακή χιλιάδες ανθρώπους για διασυνδέσεις με το PKK, και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα.
 
Το PKK επανέλαβε την έκκλησή του προς την κυβέρνηση να επιτρέψει την επίσκεψη ανεξάρτητης επιτροπής γιατρών στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης, όπου παραμένει φυλακισμένος ο Kούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος υποφέρει από πάθηση των ματιών.
 
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες τον Οκτώβριο του 2012.
 
Το PKK, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε, κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι υποστηρίζει οργανώσεις που εμπλέκονται στις συγκρούσεις με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.
 
Η Άγκυρα απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της.