Τελεσίγραφο στα ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας να παραδώσουν τα όπλα τους έως τις 5.00 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δεχτούν στρατιωτική επίθεση φέρεται να έδωσε ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Η πληροφορία έρχεται πάντως από πηγή του ουκρανικού υπ. Άμυνας. Μάλιστα το BBC μεταδίδει ότι η πληροφορία επιβεβαιώνεται και επισήμως από το υπουργείο. Στον αντίποδα το πρακτορείο Ίντερφαξ μεταδίδει ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποστηρίζει ότι δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας στην Κριμαία.

Ads

Λεπτές ισορροπίες

Σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην Ουκρανία για την υπεράσπιστη των ρωσικών συμφερόντων και των Ρώσων πολιτών μέχρι να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση. Μεταξύ άλλων επιτέθηκε στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για τον οποίο υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί κλισέ της εποχής του ψυχρού πολέμου ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν με την τακτική τους τις δυνάμεις των νεοναζί στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποιεί ότι μία στρατιωτική σύρραξη «θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα», ζητώντας την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης. Διαμηνύει ότι το Κίεβο δεν θα επιτρέψει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, όμως είναι σαφές πως η μεταβατική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση και ο ίδιος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναγνωρίζει πως «για σήμερα δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι».

Ads

Η Γιούλια Τιμοσένκο σε δηλώσεις της νωρίτερα έτεινε χείρα για βοήθεια στη Δύση υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου.

Απειλεί με κυρώσεις η Δύση

Την εύθραυστη κατάσταση στην Κριμαία συνοδεύει και ο διπλωματικός πόλεμος με τις δυτικές δυνάμεις να επιχειρούν με την απειλή κυρώσεων να αποτρέψουν τη Μόσχα από περαιτέρω διείσδυση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορωσικές διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης  των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή συνάντηση τις Βρυξέλλες αποφάσισαν την αναστολή των συνομιλιών με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας, εξαιτίας της εισβολής της στην Κριμαία. Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου. Σύμφωνα δε με τους New York Times και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εγκρίνει ήδη σειρά διπλωματικών και οικονονομικών κινήσεων με στόχο να απομονώσει τη Μόσχα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επίκειται και η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των υπ. Εξωτερικών. Η σχετική προαναγγελία έγινε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χωρίς πάντως να δοθεί επί του παρόντος ακριβής ημερομηνία.

Στο μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 22:30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στο σχετικό μήνυμα του προέδρου του ΣΑ αναφέρει ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μετά από επιστολή – αίτημα του μόνιμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας.

Διαβάστε επίσης:
Βύθισε τις αγορές η ουκρανική κρίση
Διώξεις κατά του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» ανακοίνωσε η Ρωσία

Προς ντε φάκτο απόσχιση η Κριμαία

* Ζωντανή μετάδοση από το RT