Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικρίνει έντονα τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας στον ΟΗΕ, με την οποία εμποδίστηκε η ψήφιση απόφασης που θα ζητούσε από τη Συρία να επιτρέψει στους επιθεωρητές του Οργανισμού να ερευνήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα. Στο μεταξύ, το Σάββατο έφθασε στη Δαμασκό η Υπάτη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού, Άγγελα Κάνε, προκειμένου να διαπραγματευτεί τους τρόπους διεξαγωγής έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες.

Ads

Η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται το Σάββατο στο περιοδικό Focus, τονίζει ότι «δυστυχώς, η στάση της Ρωσίας και της Κίνας εμπόδισε μια επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ζητούσε εγγυήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ» στις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκε η καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα.

«Πρέπει τώρα να μπορέσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία, να επισκεφτούν τις περιοχές αυτές», υπογραμμίζει η γερμανίδα καγκελάριος.

Η συριακή αντιπολίτευση κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς από την επίθεση με τα χημικά όπλα, την Τετάρτη, στα περίχωρα της Δαμασκού. Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 170.

Ads

Πάντως, η συριακή αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί «να εγγυηθεί την ασφάλεια» των επιθεωρητών του ΟΗΕ στον τόπο της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα.

Η Υπάτη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού, Άγγελα Κάνε, θα ζητήσει από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Δαμασκό να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης.