Κατά του ενδεχομένου σύστασης ενός «ανεξάρτητου κουρδικού κράτους» στο Ιράκ τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προκειμένου, όπως είπε, να μην αποσταθεροποιηθεί η χώρα περισσότερο απ’ ότι είναι σήμερα.

Ads

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, αυτόνομης περιοχής στο Βόρειο Ιράκ που έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση του Ιράκ και τον ΟΗΕ, έχει ανακοινώσει πως οι Κούρδοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την έναρξη των προετοιμασιών για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας το επόμενο διάστημα.

Οι Κούρδοι μαχητές, με τη συνδρομή της αμερικανικής αεροπορίας, είναι οι μόνοι που συγκρούονται με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο στρατός του Ιράκ μέχρι σήμερα δείχνει ανίκανος να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές και να σταματήσει την επέλασή τους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις περιορίζονται στην περιφρούρηση σημαντικών περιοχών μεταξύ αυτών και της Βαγδάτης. Αντίθετα οι Κούρδοι μαχητές έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεσή τους για την ανακατάληψη της Μοσούλης, το προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη σημαντικότερη πόλη του χαλιφάτου που έχουν κηρύξει.

ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ανακοινώσει την παροχή όπλων στους Κούρδους μαχητές, ενώ η ΕΕ αποφάσισε πως κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης έχει το δικαίωμα τα τροφοδοτήσει με στρατιωτικό εξοπλισμό τους Κούρδους. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία για την ενίσχυση των κούρδων μαχητών με πολλές χώρες να εκφράζουν επιφυλάξεις, μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

Ads

Η δήλωση του Σταϊνμάγερ προσθέτει ένα ακόμη δεδομένο στην επιφυλακτικότητα της Γερμανίας. «Ένα ανεξάρτητο Κράτος των Κούρδων θα αποσταθεροποιήσει περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις, πιθανόν με το γειτονικό Κράτος του Ιράκ επίσης» δήλωσε ο υπουργός σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Bild, εκφράζοντας την ελπίδα πως «θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στο Ιράκ ο Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι «ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στη Βαγδάτη με επικεφαλής το νέο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για την ενότητα του ιρακινού κράτους».