Μια ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα σε δύο Αμερικανούς διπλωμάτες έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ. Σε αυτήν, μία φωνή που αποδίδεται στην υφ. Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, αναφέρεται στην κρίση στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας απρεπή γλώσσα για την ΕΕ σε κάποιον που φέρεται να είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία. Συγγνώμη για τα απρεπή σχόλια ζήτησαν οι ΗΠΑ αν και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ads

 
Μιλώντας με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία, η φωνή που φέρεται να ανήκει στη Νούλαντ δηλώνει ότι οι προσπάθειες στον ΟΗΕ θα πρέπει να υπερισχύσουν της θέσης της ΕΕ, λέγοντας: «Να πάει να γ…θεί η ΕΕ».


 
«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργαστούν στα παρασκήνια για να το τορπιλίσουν» απαντά ο συνομιλητής της.
 
Το βίντεο αναρτήθηκε στο You Tube από έναν χρήστη με το όνομα «Maidan Puppets», ένα συνδυασμό της πλατείας Ανεξαρτησίας. Για πρώτη φορά αναρτήθηκε στην Kyiv Post. Στο τηλέφωνο, οι δύο αμερικανοί διπλωμάτες μιλούν για την καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στην Ουκρανία προκειμένου να τερματιστούν οι πολιτικές ταραχές και για τον ρόλο της ΕΕ και του ΟΗΕ.
 
Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
 
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα του βίντεο, ωστόσο υποστήριξε ότι η Νούλαντ έχει ζητήσει συγγνώμη από τους ευρωπαίους ηγέτες για τα καταγεγραμμένα σχόλια.
 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει επέρριψε τις ευθύνες στη Μόσχα. «Το βίντεο πρώτα εντοπίστηκε και αναρτήθηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι λέει κάτι για το ρόλο της Ρωσίας» τόνισε ο Κάρνεϊ, αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για παλιομοδίτικα και βρόμικα κόλπα με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Το περιστατικό αποτελεί ένα «ένα νέο χαμηλό στα ρωσικά κόλπα», πρόσθεσε η Ψάκι.
 
Η Μόσχα για εδώ και καιρό κατηγορεί τη Δύση ότι κινεί τα νήματα πίσω από το αντικυβερνητικό κίνημα της Ουκρανίας που απειλεί να εκτοπίσει τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την κατηγορία αυτή έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες.