«Γιατί να προσαρτήσουμε την Αλάσκα; Κάνει πολύ κρύο εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μιας συνταξιούχου κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου.

Ads

«Φάινα Ιβάνοβνα, αγαπητή μου, γιατί χρειάζεστε την Αλάσκα;», ανέφερε και συνέχισε: «Είμαστε μια βόρεια χώρα: το 70% του εδάφους μας βρίσκεται στον βορρά και στο βορειότερο άκρο. Στην Αλάσκα κάνει επίσης κρύο. Λοιπόν ας μην εξαπτόμαστε»

Ρώσοι είχαν εγκατασταθεί στην Αλάσκα τον 18ο αιώνα, ωστόσο το 1867 η περιοχή παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και τον τσάρο Αλέξανδρο Β’. Ορισμένοι κάτοικοι σε απομονωμένα χωριά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρωσικές λέξεις ενώ στην Αλάσκα υπάρχει και μια ορθόδοξη ιερατική σχολή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη συνέντευξη Τύπου μίλησε για διάφορα ζητήματα ενώ η συμμετοχή έκπληξη ήταν αυτή του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην πράκτορα της NSA που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, ο οποίος μέσω βιντεοκλήσης από άγνωστη περιοχή έκανε την «ερώτηση της χρονιάς». «Η Ρωσία έχει πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης;». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ads

Μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον διάδοχό του στην προεδρία της χώρας, την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, την κρίση στην Ουκρανία, το  φυλακισμένο πρώην μεγιστάνα, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον Έντουαρντ Σνόουντεν και για τις Pussy Riot.