Τουλάχιστον 34 ξένοι τζιχαντιστές, στην πλειοψηφία τους μέλη της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε” (EIIL), έχασαν τη ζωή τους ύστερα από συγκρούσεις με άλλους αντάρτες στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Από την Παρασκευή διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε τρεις οργανώσεις ανταρτών και στο EIIL, οργάνωση με βάση το Ιράκ, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχος των ανταρτών στις μάχες εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Γαλλικού Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή (IFPO) Ρομέν Κεγέ, η μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτικών ηγετών του EIIL είναι Ιρακινοί ή Λίβυοι, οι θρησκευτικοί ηγέτες του είναι κυρίως Σαουδάραβες και Τυνήσιοι, ενώ οι μαχητές του στο έδαφος της Συρίας είναι στην πλειοψηφία τους Σύροι.

Διαβάστε για το συριακό

Ads

Το κίνημα των τζιχαντιστών εμφανίστηκε στη Συρία με την ονομασία Μέτωπο Αλ Νούσρα τον Ιανουάριο του 2012, με την άφιξη των Ιρακινών τζιχαντιστών υπό τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Τον Απρίλιο του 2013 ο τελευταίος ίδρυσε το EIIL, αλλά αποκηρύχθηκε από τον επικεφαλής του Μετώπου Αλ Νούσρα Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι. Οι δράσεις του EIIL οδήγησαν τους υπόλοιπους αντάρτες να στραφούν εναντίον τους. 

Διαβάστε επίσης: Συρία: Αντάρτες προτιμούν τον Άσαντ από τους ισλαμιστές

Σημειώνεται ότι και οι δυο οργανώσεις δηλώνουν παρακλάδια της Αλ Κάιντα

Την ίδια στιγμή, «ο συριακός λαός έχει αποφασίσει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να αναλάβει άλλη μια θητεία στην προεδρία και θα τον πιέσει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2014», δήλωσε την Τρίτη ο Σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν Αλ Ζόχμπι«Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι υπάρχει λαϊκή βούληση ο πρόεδρος Άσαντ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι θα επανεκλεγεί στη θέση του έχοντας απέναντί του τους άλλους υποψηφίους σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες», εξήγησε. 

Ερντογάν: Να φύγει ο Άσαντ

Την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θέλει ο Τουρκός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», στην οποία δεν έχει προσκληθεί το Ιράν. «Στη “Γενεύη 2” οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα αναγκαία μέτρα θα εφαρμοσθούν ώστε να ανοίξουμε μία επoχή χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο. Όπως ανέφερε, «130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και αυτός που επέτρεψε να συμβεί αυτό δεν μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της χώρας, δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό».

Η «Γενεύη 2» θα αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ την Ελβετίας υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και παρουσία εκπροσώπων 26 χωρών. Από τις 24 Ιανουαρίου οι συνομιλίες θα συνεχισθούν ανάμεσα στις συριακές αντιπροσωπείες υπό την αιγίδα του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας Λαχντάρ Μπραχίμι.

Την περασμένη Παρασκευή, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, η σημαντικότερη συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι δεν θα συμμετάσχει στη «Γενεύη 2», ενώ ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός, ο οποίος επανεξέλεξε την Κυριακή τον Αχμεντ Τζάρμπα στην προεδρία, θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή μη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρώτο φορτίο υλικού από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έφυγε από το έδαφος της χώρας. «Το υλικό μεταφέρθηκε από δύο διαφορετικά σημεία στο λιμάνι της Λατάκειας στη Μεσόγειο και εκεί φορτώθηκε σε πλοίο με σημαία Δανίας. Το σκάφος είχε ναυτική συνοδεία από τη Δανία και τη Νορβηγία, καθώς και από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Σταματά την καταμέτρηση νεκρών ο ΟΗΕ

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέστειλε την καταμέτρηση των θυμάτων του πολέμου στη Συρία, επειδή οι αξιωματούχοι του οργανισμού δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στις ζώνες της σύγκρουσης για να μπορούν να επαληθεύουν τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού οι νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων ανέρχονται σε περίπου 100.000, ενώ μόνο το 2013 σκοτώθηκαν 73.000.