Για κίνδυνο απελευθέρωσης τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου που βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής προειδοποιούν επιστήμονες. Σε έρευνά τους επισημαίνουν ότι λόγω της τήξης των πάγων στην Ανταρκτική από την κλιματική αλλαγή θα απελευθερωθούν ποσότητες μεθανίου που βρίσκονται κάτω από τα παγοκαλλύματα σε ιζηματογενείς λεκάνες επιτείνοντας την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Ads

 
Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, της Αλμπέρτα και της Ουτρέχτης, μικρόβια έχουν μετατρέψει την οργανική ύλη που εγκλωβίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια κάτω από τους πάγους σε μεθάνιο.
 
Όπως αναφέρεται στην Daily Galaxy, η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι το 50%  δυτικής Ανταρκτικής (1 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) και το 25% της Ανατολικής Ανταρκτικής (2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) βρίσκονται πάνω από προκρυσταλλικές ιζηματογενείς λεκάνες που περιέχουν περίπου 21.000 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα.
 
Με βάση τους υπολογισμούς τους, η ποσότητα μεθανίου – παγωμένου και μη- κάτω από το παγοκάλυμμα ενδέχεται να φθάνει τα 4 δισεκατομμύρια τόνους.
 
«Πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα οργανικού άνθρακα», σημειώνει η Jemma Wadham από το Μπρίστολ και προσθέτει πως «εργαστηριακά πειράματα μας δείχνουν ότι αυτά τα περιβάλλοντα που βρίσκονται κάτω από τους πάγους είναι βιολογικά ενεργά, που σημαίνει ότι ο οργανικός άνθρακας πιθανώς μεταβολίζεται από μικρόβια σε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο».
 «Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι, επί εκατομμύρια χρόνια, μικρόβια ενδέχεται να μετέτρεπαν αυτόν τον αρχαίο οργανικό άνθρακα σε μεθάνιο», ο Slawek Tulaczyk καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
 
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή επιστημονική μελέτη των περιβάλλοντων που βρίσκονται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, καθώς αυτά μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί», σημείωσε ο Slawek Tulaczyk.