Για πρώτη φορά τα επίπεδα της Ευρώπης φαίνεται πως έφτασαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Κίνα, ενώ την ίδια ώρα οι παγκόσμιες εκπομπές κατέγραψαν νέο ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση πέρυσι κατά 3% και φτάνωντας τους 34 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Ads

 
Σύμφωνα με έκθεση της ολλανδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρει το in.gr, οι εκπομπές αέριων ρύπων στην Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,0% φτάνοντας τους 7,2 τόνους ανά κάτοικο, συγκριτικά με 7,5 τόνους ανά κάτοικο στην Ευρώπη
 
Πλέον η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτιά τους στις κατά κεφαλήν εκπομπές με 17,3 τόνους ανά κάτοικο το 2011.
 
Ειδικότερα, η Κίνα είναι πρώτη σε εκπομπές με 29% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 16%, η ΕΕ με 11%, η Ινδία με 6%, η Ρωσία με 5% και η Ιαπωνία με 4%.
 
Σημειώνεται πως οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν κατηγορήσει της ανεπτυγμένες πως το σχέδιο περιορισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου λειτουργεί προς όφελός τους, καθώς εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, και ζητούν λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς.
 
Όπως αναφέρει το in.gr, οι εκπομπές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μειώθηκαν πέρυσι κατά 2%, μείωση που αποδίδεται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τους ήπιους χειμώνες και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
 
Υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως στόχο να μην υπερβεί τους 2,0 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2050, ωστόσο σύμφωνα με τη νέα έκθεση, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η ανθρωπότητα θα υπερβεί αυτό το όριο εντός των επόμενων δύο δεκαετιών.