Την επέκταση μέχρι το 2020 του Πρωτοκόλλου του Κίοτο, το οποίο προβλέπει μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου, ενέκρινε η διάσκεψη toy OHE για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ.

Ads

 
Τη συμφωνία για επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο επικυρώθηκε το 1997, ενέκριναν 200 χώρες μετά από 36 ώρες διαπραγματεύσεων. Ωστόσο αμέσως μετά η Ρωσία εξέφρασε την αντίθεσή της, σημειώνοντας πως «δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από τη συμφωνία».
 
Η οκταετής επέκταση πέραν του 2012 του σχεδίου του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελεί το μόνο νομικά δεσμευτικό σχέδιο, ωτόσο Ρωσία, Ιαπωνία και Καναδάς αποχώρησαν. Οι ΗΠΑ δεν το επικύρωσαν ποτέ, ενώ κύριοι υποστηρικτές του είναι η ΕΕ και η Αυστραλία.
 
Αποτέλεσμα των αντιδράσεων και αποχωρήσεων είναι οι συμμετέχουσες χώρες να αναλογούν πλέον μόνο στο 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 
Ο εκπρόσωπος της Μόσχας Όλεγκ Σαμάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία, μαζί με την Λευκορωσία και την Ουκρανία, αντιτίθενται στην απόφαση για την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο πέραν του 2012.
 
Η Ρωσία ήθελε λιγότερο αυστηρά όρια όσον αφορά τη χρήση του «θερμού αέρα», όπως είναι γνωστό το πλεόνασμα που υπάρχει βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο στις ποσοστώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο για τον CO2 αντιστοιχεί σε 13 δισεκατομμύρια τόνους.
 
Πολλές χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες, ανησυχούν για τη χρήση αυτών των πιστώσεων «θερμού αέρα», επιχειρηματολογώντας ότι θα επιτρέψουν τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μόνο στα χαρτιά.
 
Εξάλλου ένα σύνολο αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη στη Ντόχα αναβάλει επίσης ως το 2013 την συζήτηση για τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών για περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
 
Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της Ντόχα υπολείπονται κατά πολύ από τους στόχους που είχαν θέσει οι επιστήμονες για αποφασιστικότερη δράση που θα βοηθούσε να αποτραπούν περισσότεροι καύσωνες, αμμοθύελλες, πλημμύρες, ξηρασίες και μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
 
Η νέα συμφωνία για επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για 8 χρόνια θα εφαρμοστεί από το 2013, διευκρίνισε ο προεδρεύων της διάσκεψης του ΟΗΕ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ Αμπντάλα μπιν Χαμάντ αλ Ατίγια. Το Πρωτόκολλο του Κιότο υποχρέωνε περίπου 35 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5,2% κάτω από τα επίπεδα του 1990 την περίοδο 2008-2012.
 
Φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6% και είναι περισσότερο από 50% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 1990. Η πρόσφατη αύξηση προέρχεται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες, των οποίων ηγούνται η Κίνα και η Ινδία.
 
Η διάρκειας δύο εβδομάδων διάσκεψη του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του Κατάρ προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί χθες, αλλά οι συνομιλίες συνεχίστηκαν ως σήμερα.
 
Πηγή: Naftemporiki