Σε συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προχώρησαν ΗΠΑ και Κίνα, που δεσμεύτηκαν για σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ΗΠΑ και Κίνα ευθύνονται για το 45% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων και έθεσαν ένα πλαίσιο μείωσης της τάξης μέχρι και 28%, έως το 2025.

Ads

Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, το Πεκίνο επιμένει συστηματικά ότι δεν πρέπει να κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες προτάσσοντας την αρχή των “κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών”, σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη βαρύνει κυρίως τις αναπτυγμένες χώρες.

Στη συνάντηση που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Σι Τσινπινγκ, ήταν η πρώτη φορά που η Κίνα δεσμεύτηκε για πρώτη φορά για το έτος κατά το οποίο θα σταματήσουν να αυξάνεται η εκπομπή ρύπων και η καμπύλη θα αντιστραφεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ιστορικό» το στόχο για μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος δεν μίλησε με αριθμούς αλλά δεσμεύτηκε για την κορύφωση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, με την πρόθεση πάντως να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο νωρίτερα.

Ads