Συνολικά 175 κράτη υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ads

Τη συμφωνία, μεταξύ άλλων υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο χώρες που ευθύνονται για το 38% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως αναφέρει το euronews, ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύτηκαν πως θα επικυρώσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Για να τεθεί σε εφαρμογή, απαιτείται η επικύρωση από τουλάχιστον 55 κράτη, τα οποία συνολικά ευθύνονται για το 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο πρώτος που υπέγραψε τη συμφωνία, που στόχο έχει τον περιορισμό των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η συμφωνία προβλέπει δράσεις για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

«Ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών δεν είχε επιτευχθεί να ενωθούν 170 χώρες και να συνυπογράψουν μια συμφωνία μέσα σε μια μέρα. Τώρα λοιπόν δεν πρόκειται απλά για μια δέσμευση, αυτό θα γίνει ένα κείμενο που θα πάρει τη θέση του στα χρονικά του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα τώρα. Καταγράφεται τεράστια πρόοδος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.