Ένα σκοτεινό δίκτυο χρηματοδότησης στις ΗΠΑ, που εγγυάται ανωνυμία για τους δισεκατομμυριούχους χορηγούς, είναι ο μεγάλος παίκτης πίσω από το κίνημα που υπονομεύει την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

Ads

 
Αυτό υποστηρίζει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Independent, καταγγέλλοντας ότι το Donors Trust, μαζί με την θυγατρική οργάνωσή του Donors Capital Fund, με έδρα στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ρίχνει, στα κρυφά, εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να δημιουργηθούν αμφιβολίες για τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής. Η χρηματοδότηση γίνεται με «διακριτικότητα», χωρίς να αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των πλουσίων χορηγών, ή το γεγονός ότι συνδέονται με την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
 
Μετά από λογιστικό έλεγχο, αποκαλύφθηκε ότι την Donors την υποστηρίζει εμμέσως ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τσαρλς Κοχ, ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Ντέιβιντ, ελέγχουν την Koch Industries, έναν τεράστιο όμιλο πετρελαίων, φυσικού αερίου και χημικών, με έδρα στο Κάνσας. Το Donors εισέπραξε εκατομμύρια δολάρια, μέσω τρίτης οργάνωσης ονόματι Knowledge and Progress Fund («Ταμείο Γνώσης και Προόδου»), η οποία διευθύνεται από την οικογένεια Κοχ, αλλά δεν διαφημίζει τη σχέση της με την Koch Industries.
 
Κάποιοι σχολιαστές πιστεύουν ότι τέτοιοι περίπλοκοι μηχανισμοί έχουν στόχο να κρύψουν την ταυτότητα των πάμπλουτων που στηρίζουν το κίνημα του σκεπτικισμού για την κλιματική αλλαγή, και έχουν μεγάλα συμφέροντα στην βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Το Knowledge and Progress Fund, ανάμεσα στους διευθυντές του οποίου είναι ο Τσαρλς Κοχ και η σύζυγός του Λιζ, έδωσε 1,25 εκατ. δολάρια στο Donors το 2007, άλλα 1,25 εκατ. το 2008, και 2 εκατ. το 2010. Δεν φαίνεται να έχει δώσει χρήματα σε κάποια άλλη οργάνωση.
 
Η χρηματοδότηση από ανώνυμους ιδιώτες χορηγούς προς τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι ασκούν κριτική για έλλειψη διαφάνειας και αλλοίωση στοιχείων σε επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι συχνό φαινόμενο. Οι Κοχ, για παράδειγμα, έχουν ξεπεράσει σε χορηγίες τις εταιρείες που στηρίζουν την άρνηση της αλλαγής του κλίματος, όπως είναι ο πετρελαϊκός γίγαντας ExxonMobil. Μια τέτοια οργάνωση, ονόματι Αmericans for Prosperity («Αμερικανοί για την Ευημερία»), η οποία ιδρύθηκε από τον Ντέιβιντ Κοχ, ισχυρίστηκε η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «η μεγαλύτερη απάτη που έχει δει ποτέ ο κόσμος».
 
Εκτιμάται ότι την τελευταία δεκαετία περί τα 500 εκατ. δολάρια έχουν δοθεί σε οργανώσεις που υπονομεύουν την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δίνεται ανωνύμως, από τρίτα μέρη.
 
Πηγή: Βήμα/ Independent