Αδυναμία να επιβιώσουν από τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες εμφανίζουν οι πιγκουίνοι στην Νότια Αμερική και στην Ανταρκτική, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ads

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η κλιματική αλλαγή αποδεκατίζει τα μικρά της μεγαλύτερης αποικίας των πιγκουίνων στην Αργεντινή. Η περιοχή στην οποία ζουν οι 400.000 πιγκουίνοι, στην Πούντα Τόμπο, στα νότια της χώρας, έχει δεχθεί αυξημένα κύματα θερμότητας και καταιγίδων.

Τα μικρά των συγκεκριμένων πιγκουίνων αδυνατούν να προστατευτούν από τις καταιγίδες ή να κολυμπήσουν για να δροσιστούν.

«Πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες εποχών που κανένα μωρό δεν θα επιβιώνει εάν οι καταιγίδες γίνουν πιο έντονες και πιο συχνές», ανέφερε στον Independent η Τζίντζερ Ρεμπστοκ, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Η καθηγήτρια μελετούσε επί 27 χρόνια την αποικία των πιγκουίνων στην Αργεντινή.

Ads

Σύμφωνα με τις παρατήρήσεις της, η κλιματική αλλαγή κατά μέσο όρο ευθυνόταν για το 7% των θανάτων αλλά υπήρχαν και τα έτη που αποτελούσε την πλέον συνηθισμένη αιτία θανάτου. Σε δυο παραδείγματα, το 43% και το 50% των μικρών πιγκουίνων πέθαναν σε ένα έτος. Αρνητικά συνδράμει στην κλιματική αλλαγή και η πείνα.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πιγκουίνοι στην Ανταρκτική, καθώς η τροφή γίνεται δυσεύρετη όταν οι πάγοι σπάνε σε παγόβουνα. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως υπό «φυσιολογικές» συνθήκες οι πιγκουίνοι μπορούσαν να διαχειριστούν τις αλλαγές. Αλλά τα τεράστια παγόβουνα μειώνουν τις πιθανότητες που έχουν να πιάσουν ψάρια.

«Εάν η συχνότητα αυτών των ακραίων φαινομένων αυξηθεί, θα καταστεί πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πως θα ανταπεξέλθουν στις αλλαγές των πάγων οι πληθυσμοί των πιγκουίνων», ανέφερε η Αμελί Λεσκρόλ, από το γαλλικό Κέντρο Οικολογίας και Εξέλιξης.