Για αύξηση της συχνότητας, αλλά και της έντασης, των ακραίων καιρικών φαινομένων προειδοποίησε  η Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μέσω επίσημης έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε παραμονή της Συνόδου για το κλίμα στη Νότιο Αφρική. «Ορισμένες περιοχές ενδέχεται να μετατραπούν σε ακατάλληλες για εγκατάσταση και επιβίωση», σημειώνεται στην έκθεση.

Ads

 
Όπως τονίζεται στην έκθεση η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει, τις επόμενες δεκαετίες, συχνό φαινόμενο τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
 
Είναι «σχεδόν βέβαιο», αναφέρεται στην έκθεση, πως στον 21ο αιώνα θα σημειωθεί μία αύξηση τόσο στη συχνότητα, όσο και στο μέγεθος, των ακραίων καιρικών φαινομένων,  με πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
 
Η IPCC εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε όλο και συχνότερα καύσωνες, δυνατές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, ισχυρούς κυκλώνες και ξηρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Οι επιστήμονες συνδέουν το μέγεθος και τη συχνότητα των παραπάνω φαινομένων με την αύξηση στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. «Είμαστε πλέον περισσότερο σίγουροι, σε σχέση με το παρελθόν, πως οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθούν», αναφέρει ο Thomas Stocker, του πανεπιστημίου της Βέρνης και επικεφαλής της ομάδας φυσικών επιστημών της IPCC.
 
«Υπάρχουν αποδείξεις πως ορισμένα ακραία φαινόμενα έχουν μεταβληθεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Είναι πιθανό ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μεταβάλλει τις ακραίες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την άνοδο της μέσης παγκόσμιας στάθμης των υδάτων»,  επισημαίνεται στην έκθεση.
 
Σύμφωνα πάντα με την IPCC οι αλλαγές κατά τον 21ο αιώνα θα επιταχυνθούν κυρίως στους υψηλούς παραλλήλους και τις τροπικές περιοχές, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες οι αλλαγές θα είναι ορατές και στους μεσαίους παράλληλους.
 
Αντίστοιχα με τη θερμοκρασία, θα αυξηθούν και οι βροχοπτώσεις, αλλά και οι τροπικοί κυκλώνες. Αύξηση θα παρατηρηθεί και στα φαινόμενα ξηρασίας, κυρίως στη Νότια Ευρώπη και τη Λεκάνη της Μεσογείου, την Κεντρική Ευρώπη, την κεντρική Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, καθώς και στη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική.
 
«Είναι πολύ πιθανό ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των θερμών περιόδων, ή των κυμάτων καύσωνα, θα αυξηθούν» αναφέρει η IPCC, επισημαίνοντας πως οι καύσωνες θα συνοδεύονται από θερμοκρασίες υψηλότερες κατά «1 ως 3 βαθμούς Κελσίου στα μέσα του 21ου αιώνα και 2 ως 5 βαθμούς Κελσίου στα τέλη του αιώνα που διανύουμε» ανάλογα με την περιοχή και το σενάριο εκπομπών.
 
Η IPCC απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης καταστροφών προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.