Ένα τεράστιας έκτασης τμήμα της παγοκρηπίδας Larsen C στην Ανταρκτική κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή. Μια κλωστή που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές.

Ads

Η διάσπαση θα δημιουργήσει ένα (νέο) παγόβουνο έκτασης 5.000 τ.χλμ., όσο δηλαδή το 1/4 της Ουαλίας.

«Το ρήγμα -όπως φαίνεται και στη φωτογραφία- εκτείνεται σε μήκος 200 χλμ. Όσο για την «κλωστή», το σημείο στο οποίο η παγοκρηπίδα παραμένει ακόμη ενιαία, δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι, μόλις 13 χλμ., όπως δήλωσε στον Guardian, ο καθηγητής Adrian Luckman, από το Πανεπιστήμιο Swansea και επικεφαλής των ερευνητών του Σχεδίου MIDAS, με βάση τη Βρετανία.

«Τις τελευταίες ημέρες το ρήγμα άλλαξε κατεύθυνση, ένδειξη ότι η διάσπαση είναι πολύ κοντά χρονικά. Δεν μπορεί να γίνει κάτι για να αποφευχθεί» είπε ο Luckman.

Ads

Η διάσπαση όχι μόνο θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην Ανταρκτική, αλλά επιπλέον μπορεί να προκαλέσει και την πλήρη κατάρρευση της παγοκρηπίδας.

Οι παγοκρηπίδες που καταρρέουν γίνονται όλο και μεγαλύτερες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που αρχίσουν να σπάνε μεγαλύτερες επιφάνειες πάγου, όπως η παγοκρηπίδα Ross, που έχει το μέγεθος της Γαλλίας.

Παρόλο που πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, η κλιματική αλλαγή έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία.

«Για να μην διαταράξουμε την ισορροπία πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν. Εάν συνεχίσουμε με τον ρυθμό αυτό, διακινδυνεύουμε πιθανές αλλαγές στα επίπεδα της θάλασσας, οι οποίες θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους»,  σύμφωνα με τον Poul Christoffersen του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Σημειώνεται ότι, μόλις εχθές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προκαλώντας διεθνώς θύελλα αντιδράσεων.