Μεγάλος είναι ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που προσφεύγει στον «Οδυσσέα», τον πρώτο ελληνικό σταθμό εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, ο οποίος λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στην Αθήνα, με στόχο την προάσπιση των χρηστών καθώς και της δημόσιας υγείας. Της Νικολέττας Ρούσσου

Ads

Η πιλοτική λειτουργία του εποπτευόμενου Σταθμού ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’ ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013. Πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό εποπτευόμενο σταθμό χρήσης, ο οποίος ανήκει στον ΟΚΑΝΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό και έρχεται να καλύψει ανάγκες οι οποίες τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης έχουν γίνει πιο επιτακτικές. Ο εποπτευόμενος σταθμός είναι μια ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική υπηρεσία και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Βασικός στόχος του κέντρου είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης των λοιμωδών ασθενών, του θανάτου των χρηστών από υπερβολική δόση, αλλά και η προάσπιση της ψυχικής υγείας των μικρών παιδιών, που γίνονται καθημερινά μάρτυρες της χρήσης ουσιών στους δρόμους.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο tvxs.gr του Αναστάσιου Παπακωνσταντίνου, ψυχίατρου και επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος, «είναι το πρώτο βήμα για τη σύνδεση του χρήστη με τις παροχές της δημόσιας υγείας. Οι χρήστες είναι ένας πληθυσμός απομονωμένος, ο οποίος δεν έχει άμεση σχέση με την περίθαλψη. Όποτε πήγαινε ένας χρήστης στο νοσοκομείο του έλεγαν να πάει στον ΟΚΑΝΑ. Οι χρήστες ξεκινώντας από εμάς μπορούν να παραπεμφθούν εκεί που χρειάζεται, καθώς αρκετοί για παράδειγμα αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα».

Ads

Οι χρήστες χρησιμοποιούν στο κέντρο τα υλικά που είναι απαραίτητα για τη χρήση: σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντιλάκια απολύμανσης. Επίσης υπάρχει νιπτήρας, όπου υποχρεωτικά πλένουν τα χέρια τους και προφυλακτικά για να πάρουν μαζί τους. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη την οποία φέρουν μαζί τους.

Ο «Οδυσσέας» είναι σε θέση να εξυπηρετήσει δύο άτομα περίπου κάθε μισή ώρα, ενώ στη διάρκεια της πιλοτικής φάσης λειτουργίας είναι ανοικτός από τις 8:00 έως τις 16:00 και χρήση μπορεί να γίνει από τις 9:00-14:30.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, στις 36 ημέρες λειτουργίας του σταθμού έχουν καταγραφεί 220 επισκέψεις. Σε δύο περιπτώσεις έχει χρειαστεί να γίνει ανάταξη λόγω υπερβολικής δόσης, ενώ οκτώ άτομα που παρουσίασαν σημαντική καταστολή χρειάστηκε να τεθούν υπό στενή παρακολούθηση. Επίσης έχει γίνει ασφαλέστερη χρήση 160 φορές, από 54 διαφορετικούς χρήστες.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί 7 συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης με την ψυχολόγο του σταθμού, 8 παραπομπές σε συμβουλευτική στήριξη και σε άλλες υπηρεσίες από τον κοινωνικό λειτουργό, καθώς και περιποίηση τραύματος σε ένα άτομο από το νοσηλευτικό προσωπικό, στη Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης (ΜΑΒΥ). Επιπλέον αρκετοί χρήστες παραπέμφθηκαν για εξετάσεις για ηπατίτιδα και HIV.

Ωστόσο αν και το 27% των εξυπηρετούμενων πάσχουν από ψυχική νόσο, δεν παρακολουθούνται. Επομένως, 14 εξυπηρετούμενοι του σταθμού παραπέμφθηκαν για περαιτέρω ψυχιατρική διερεύνηση.

«Λόγω της κρίσης οι χρήστες αναγκάζονται να βρίσκουν χειρότερες εναλλακτικές. Δεν είναι το ζητούμενο να τους βάλουμε σε ένα υποπτευόμενο χώρο και να τους απομονώσουμε. Ο τελικός σκοπός είναι να τους κινητοποιήσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε μέσω της πληροφορίας για θεραπευτικά προγράμματα. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διαφαίνεται ότι έχει αρκετά μεγάλη απήχηση, γι’ αυτό θα χρειαστούν περισσότερα κέντρα σε άλλα σημεία της Αθήνας, εφ’όσον ο δήμος Αθηνών είναι ήδη πολύ ευαισθητοποιημένος, ή σε κάποια άλλη πόλη», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου,

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό λειτουργούν πάνω από 90 παρόμοια κέντρα από το 1986, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αμερική.