Τις ένδοξες μέρες του 1932 θα ξαναζήσουν τα ιστορικά Λουτρά Παλατζιάν. Αυτήν τη φορά, δεν θα εξυπηρετήσουν τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, τους Αρμένιους και γενικά τους κατοίκους της Αττικής, αλλά θα γεμίσουν με φωνές των παιδιών που θα φοιτήσουν στο 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κερατσινίου.

Ads

«Το ιστορικό χαμάμ των Λουτρών Παλατζιάν παίρνει πλέον μια νέα ζωή. Ένα ιστορικό μνημείο, ενός Αρμένη επιχειρηματία, του Αρτίν Παλατζιάν, ο οποίος ήρθε με την μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα κι έχτισε μια λαμπρή επιχείρηση για την εποχή του, αντί να κατεδαφιστεί και να απαξιωθεί, ξαναπαίρνει ζωή. Θα γίνει το πρώτο καλλιτεχνικό σχολείο Κερατσινίου, με τα παιδιά να φοιτούν μέσα σε έναν τέτοιο ιστορικό χώρο», δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Νίκος Μαντζούφας, και συμπληρώνει: «Νιώθουμε πολύ περήφανοι που σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το ιστορικό μνημείο μιας προσφυγικής πόλης, το οποίο δεν θα χαθεί, η μνήμη του θα διατηρηθεί και θα γίνει ένας χώρος πολιτισμού και παιδείας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντζούφας, πολλές από τις αίθουσες του αναπαλαιωμένου χαμάμ θα λειτουργούν ως εκθετήρια, σχεδιαστήρια, ενώ πρόκειται να εκτεθούν και διάφορα ιστορικά κειμήλια, όπως η πρώτη ταμειακή μηχανή του χαμάμ. «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη σύγχρονη γενιά με την ιστορία του τόπου. Το συγκεκριμένο σχολείο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και θα παραδοθεί για να λειτουργήσει, ενώ στα εγκαίνια ετοιμάζουμε και μια εκδήλωση, στην οποία θα είναι παρούσα η οικογένεια Παλατζιάν για να μιλήσει για την ιστορία του μνημείου», σημειώνει.