Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Οι μαθητές του 10ου δημοτικού  σχολείου Ιωαννίνων δεν εντυπωσιάζονται με αυτά τα παιχνίδια.  Για αυτούς υπάρχει μόνο ένα παιχνίδι-άθλημα και αυτό είναι το «Run&Out», άλλωστε είναι δικό τους δημιούργημα και το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα στον κόσμο.

Ads

 
Όλα ξεκίνησαν στην αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, τον Ιανουάριο του 2009. Η επιθυμία των μαθητών να παίξουν κάτι καινούργιο ήταν αυτή που οδήγησε στη δημιουργία και στη σταδιακή εξέλιξη του «Run&Out». Στη συνέχεια οι μαθητές, μαζί με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Μιχάλη Μερτζιανίδη, πρόσθεσαν στοιχεία, εμπλουτίζοντας το παιχνίδι με κανόνες.
 
Εξάλλου το «Run&Out» είναι μόλις τριών χρονών και «ωριμάζει», εξελίσσεται, με τους μαθητές να προσθέτουν νέους κανονισμούς. Στην αρχική του μορφή παίχτηκε στην αυλή του σχολείου. Οι δύο ομάδες κατεβάζουν 12 παίκτες στο γήπεδο. Η κάθε μία παίζει 1 φορά άμυνα και 1 επίθεση και αυτό ολοκληρώνει ένα game. Το παιχνίδι έχει συνολικά τρία games.
 

Σκοπός του παιχνιδιού, που δανείζεται ορισμένα στοιχεία από κάποια αθλήματα όπως το μπέιζμπολ, είναι οι επιθετικοί να τρέξουν όλο το γήπεδο, από τη μία γωνιά στην άλλη, ώστε να κάνουν «Run», ενώ οι αμυντικοί πρέπει να τους εμποδίσουν, «καίγοντάς» τους. (Διαβάστε εδώ τους κανόνες του Run&Out)
 
Η άμυνα μπορεί να βγάλει τους επιθετικούς εκτός παιχνιδιού («Out») είτε ακουμπώντας τη μπάλα στη βάση , την ώρα που οι επιθετικοί τρέχουν πάνω στις γραμμές , είτε χτυπώντας του μ’ αυτήν. Παράλληλα, σε κάθε γωνία (τέσσερις) υπάρχουν βάσεις ασφαλείας για τους για τους επιθετικούς. Οι μαθητές συνεχώς προσθέτουν στρατηγικές και κόλπα κάνοντας το παιχνίδι ακόμα πιο θεαματικό.
 
Από το 2009 διοργανώνεται και πρωτάθλημα «Run&Out» στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ το νέο άθλημα παρουσιάστηκε και στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ , στην Κομοτηνή, αλλά και σε σεμινάριο εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής. Επιπλέον, το Run & Out εγκρίθηκε για τη διάδοσή του από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο .
 

Την περίοδο 2010-2011 το «Run&Out» διδάχθηκε σε 15 Δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων και οι οπαδοί του νέου παιχνιδιού συνεχώς αυξάνονται. Την τελευταία χρονιά στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 400 μαθητές.
 
Κάθε σχολείο, στο πρωτάθλημα του 2010-2011, είχε το όνομα ενός παιδιού, απ’ αυτά που φιλοξενούνται στο ογκολογικό νοσοκομείο «Ελπίδα» , στα οποία στάλθηκαν αναμνηστικές φανέλες και μετάλλια, καθώς και βιντεοσκοπημένα μηνύματα των μαθητών. Επιπλέον οι μαθητές συγκέντρωσαν ένα ποσό που διατέθηκε για τις ανάγκες των παιδιών του «Ελπίδα».

Ads