Δύο ηλεκτροκίνητες ράμπες κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (SEATRAC), τοποθέτησε η Περιφέρεια Αττικής σε παραλίες με ασφαλές βάθος, όπως οι Αλυκές Αναβύσσου και η Γαλάζια Ακτή Λαγονησίου.

Ads

Το σύστημα αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδών.

Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Ολιστικές παραλίες προσβάσιμος τουρισμός», προχωράει στην τοποθέτηση και άλλων εννέα SEΑTRAC, στην αναβάθμιση των πακέτων SEATRAC, και στην προβολή και διαφήμιση της δράσης στις συγκεκριμένες παραλίες με την οργάνωση τοπικών εκδηλώσεων.

Το σύστημα SEATRAC είναι πρωτοποριακό, έχει σχεδιαστεί από το πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί ελληνική καινοτομία που έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και Αμερική.

Ads

Με τη χρήση της καινοτομίας δίνονται οι δυνατότητες αφενός της προσβασιμότητας στους πολίτες με αναπηρίες αφετέρου της εξειδίκευσης σε τομείς π.χ. ξεναγοί με ειδικές γνώσεις για ΑμεΑ.

Επίσης η υποδομή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με επιχειρηματικούς κλάδους στον τομέα του τουρισμού, στα πλαίσια τόσο της ευαισθητοποίησης αλλά και της σχεδίασης συστημάτων προσβασιμότητας, και επαγγελματιών-υπαλλήλων στα θέματα αυτά.