Μια ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου της Κοζάνης έφτιαξαν την πρώτη ελληνική αγωνιστική μηχανή Moto GP – 3. 

Ads

Οι 11 νέοι και νέες που αποτελούν την ομάδα Tyφoon Motoracing UoWM, εδώ και καιρό ετοίμαζαν τη 250 κυβικών μοτοσυκλέτα στα εργαστήρια του τμήματος.

Και αφού την ολοκλήρωσαν είναι έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο… άλμα. Σε δυο εβδομάδες θα βρεθούν στο διεθνή διαγωνισμό «MotoStudent» στην πίστα της Αραγονίας στην Ισπανία. 

Στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος συνολικά 35 ομάδες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ads

Οι διοργανωτές διέθεσαν σε όλους τους διαγωνιζόμενους τον κινητήρα, τις ρόδες και τις ζάντες και η ομάδα Tyφoon Motoracing σχεδίασε και κατασκεύασε όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα της μηχανής από το μηδέν.

Μια από τις καινοτομίες της ομάδας είναι ότι κατασκεύασε το πλαίσιο της μηχανής με την μέθοδο της ταχείας πρωτοτυποποίησης μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Με άλλα λόγια, το πλαίσιο του MotoGP3 δημιουργήθηκε σε κλίμακα 1:1 με τη χρήση 3D εκτυπωτή. 

Όπως αναφέρει ο φοιτητής Γιώργος Κουτσάκης, «χρειάστηκαν περίπου 1000 ώρες στο εργαστήριο για να καταφέρουμε να εκτυπώσουμε το πλαίσιο, αλλά έτσι εξοικονομήσαμε πολύ χρόνο και χρήματα από το να προβαίναμε στη μοντελοποίηση με πραγματικά υλικά».

Το εγχείρημα της ομάδας στήριξαν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις βοηθώντας στην κατασκευή ή προσφέροντας δωρεάν υλικά ανέφερε ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών καθηγητής Γιάννης Μπακούρος.