Πραγματικότητα θα είναι σε λίγες ημέρες το πρώτο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε άνεργους, ανασφάλιστους και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, η ιδέα ανήκει στην Πρωτοβουλία των Υγειονομικών, ενώ το ιατρείο, που θα αρχίσει να λειτουργεί στις 7 Νοεμβρίου, θα φιλοξενείται σε χώρο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στον 1ο όροφο της οδού Αισώπου 24.

Ads

Εκεί θα στεγάζονται τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό τμήμα, παιδιατρικό τμήμα, τμήμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού τηλεφωνώντας στο 2310-520386, τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών, σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, η ιδέα του οποίου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2011, είναι η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι σήμερα πετιούνται νομοθετημένα έξω από το ΕΣΥ αν δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.

“Ταυτόχρονα, η Πρωτοβουλία Υγειονομικών, δίνοντας καθημερινές μάχες, θα διεκδικεί συνεχώς από το ΕΣΥ να καλύπτει για αυτούς τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας τα έξοδα διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων για τις οποίες χρειάζονται πρόσβαση στα νοσοκομεία και θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εξειδικευμένων εθελοντών υγειονομικών, ιδιωτών και νοσοκομειακών, για την ολοκλήρωση, πάλι εντελώς δωρεάν, της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσπέλασης, αλλά και της αποκατάστασης των ανασφάλιστων, όπου αυτή φυσικά χρειάζεται”, επισημαίνει η Πρωτοβουλία Υγειονομικών.

Ads

Ταυτόχρονα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας καλούν όλους τους Θεσσαλονικείς να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ενισχύοντας οικονομικά την αγορά των αναλώσιμων υλικών και των απαραίτητων φαρμάκων που θα χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς, αλλά και τον εξοπλισμό του ιατρείου και οδοντιατρείου. Επίσης, φάρμακα που πλέον δεν χρειάζονται μπορούν να τα παραδίδουν στο ιατρείο. Επιπλέον, καλούν όλους τους υγειονομικούς που κατανοούν την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας να στελεχώσουν το ιατρείο στο μέτρο των δυνατοτήτων τους ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης από το κοινωνικό ιατρείο.