Για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού στην Αφρική μια νέα εφεύρεση υπόσχεται να φιλτράρει το βρωμικό νερό  μετατρέποντας το σε πόσιμο μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

Ads

Ένα βιβλίο με σελίδες από ειδικό χαρτί επικαλυμμένο με νανοσωματίδια που εξουδετερώνουν τα βακτήρια του νερού και διάφορους ιούς, θα μπορούσε να προσφέρει πόσιμο νερό σε εκατομμύρια κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών δίχως πρόσβαση στο πολύτιμο στοιχείο.

Το επονομαζόμενο και «πόσιμο βιβλίο» (The Drinkable Book) συνδυάζει το ειδικό χαρτί με εκτυπωμένες πληροφορίες -στα αγγλικά και στην τοπική γλώσσα της εκάστοτε περιοχής όπου θα διατίθεται το βιβλίο- σχετικά με τους λόγους και την αναγκαιότητα του καθαρισμού του νερού με φίλτρα.

Σε δοκιμές που διενεργήθηκαν στη Νότιο Αφρική, τη Γκάνα και το Μπαγκλαντές οι σελίδες – φίλτρα αφαίρεσαν το 99,9% των ρύπων που υπήρχαν σε νερό ακατάλληλο προς πόση καθιστώντας το κατάλληλο για ασφαλή κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Μικρές ποσότητες αργύρου και χαλκού που διέρρευσαν στο νερό μετρήθηκαν κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας. Πρόκειται για μια τεχνολογία χαμηλού κόστους που μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου για πόσιμο νερό επί τέσσερα χρόνια καθώς κάθε σελίδα φιλτράρει μέχρι 100 λίτρα νερού.

Ads

image

image

Μετά την αφαίρεση της σελίδας από το βιβλίο, το φίλτρο τοποθετείται σε ένα ειδικό πλαίσιο μέσω του οποίου το νερό χύνεται και διηθείται.

image

image

image

Το βιβλίο ανέπτυξε η Δρ Teri Dankovich, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κάρνετζι Μέλλον στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ.

«Στην Αφρική, θελήσαμε να δούμε αν τα φίλτρα θα λειτουργούσαν σε πραγματικό νερό, και όχι νερό που μολύνθηκε σκοπίμως στο εργαστήριο», δήλωσε η Dankovich . Και συμπλήρωσε ότι «ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί το έργο σε μεγάλη κλίμακα, από εργαστηριακό πείραμα σε βιομηχανικό προϊόν».

image

Επίσης, οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν εάν εκτός από βακτήρια το φίλτρο εξουδετερώνει πρωτόζωα και ιούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 250ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 660 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.