Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, με την οικονομική κρίση να έχει ανοίξει έναν διάλογο που αμφισβητεί την ποιότητα της σημερινής Δημοκρατίας στην Ευρώπη, και την ανάγκη της ανάδειξης αλλά και της ουσιαστικής επιστροφής στις αξίες που αντιπροσωπεύει να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Ads

Τρεις ΜΚΟ συγκροτούν κοινό μέτωπο, την «Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας», με στόχο την προαγωγή της Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου και της αποτελεσματικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών, εστιάζοντας στην ανάγκη μετάβασης της Πολιτικής προς νέες τεχνολογικές και πολιτικές εφαρμογές.

Η «Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας» είναι ένα έργο που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία τριών οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών που συνθέτουν και αξιοποιούν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους για να ενισχύσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο δράσεων για την πολιτική καινοτομία. Οι συνεργαζόμενες ΜΚΟ  είναι η Culture Polis, η Place Identity και η SciFy.

Η «Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας» σκοπεύει στην:

1) Έρευνα δράσης για τη δημιουργία νέας γνώσης, νέων βιωμάτων δημοκρατίας που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση της  ρητορικής μίσους.
2) Ενίσχυση ικανοτήτων ατόμων και κοινοτήτων για συλλογική διαχείριση αλλαγών.
3) Σύνδεση εργαλείων και μεθόδων φυσικού και διαδικτυακού χώρου για την συμμετοχική διακυβέρνηση και την ουσιαστική ενεργοποίηση των πολιτών, περιορίζοντας το ψηφιακό χάσμα.
4) Ανάπτυξη κοινωνικής διπλωματίας για την άρση του θεσμικού αποκλεισμού της Κοινωνίας Πολιτών στην Ελλάδα, την ανάδειξη του δημοκρατικού ελλείμματος και της αναγκαιότητας ενός Νέου Συντάγματος.
5) Συγκρότηση διακρατικής κοινότητας υποστηρικτών για το έργο και την ευρύτερη αποστολή των εταίρων για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για τη Δημοκρατία και την Πολιτική Επιστήμη στην Αθήνα.

Κατά το διάστημα Οκτώβριος 2014 – Μάιος 2015 τέθηκαν σε πειραματική εφαρμογή σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καινοτόμες διαδικασίας και εργαλεία, εστιάζοντας στον επαναπροσδιορισμό των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Ads

Για να επιτευχθούν οι σκοποί του έργου, δημιουργήθηκε η σύμπραξη των τριών ΜΚΟ και αναπτύχθηκαν αλλά και αναπτύσσονται υπο-ομάδες εργασίας δεκάδων ατόμων που προσφέρουν τεχνογνωσία και εμπειρία από τους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης,  της επικοινωνίας, του design, της κοινωνιολογίας, της πολεοδομίας, της πολιτικής επιστήμης, της εκπαίδευσης, της οργανωσιακής ψυχολογίας και των νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις  δημιουργούν νέες ομάδες και δίκτυα σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του έργου μετά το πέρας των 8 μηνών και της εγκεκριμένης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι πολίτες».

Σύνταγμα 2.0: Οι πολίτες σχεδιάζουν το Σύνταγμα της Ελλάδας

Το Σύνταγμα 2.0 αφορά στην ανάπτυξη μίας πρότυπης δημοκρατικής διαδικασίας σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου συντάγματος για την Ελλάδα μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Τα Τοπικά Εργαστήρια Πολιτών Σύνταγμα 2.0 είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία κατά την οποία οι πολίτες μπορούμε να συμμετέχουμε σε μία ανοιχτή συνάντηση, να συζητήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε τις αρχές και τους πολιτειακούς θεσμούς που θα θέλαμε να περιγράφονται στο Σύνταγμα της χώρας μας. Ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2014 από τις ομάδες της Πλατφόρμας Πολιτικής Καινοτομίας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από ομάδες πολιτών και οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών.

Τα αποτέλεσμα των 4 πρώτων εργαστηρίων πολιτών για ένα νέο Σύνταγμα, έχουν ήδη δημοσιευτεί:

 

 

 

 

 

Πεδίο_Αγορά

Από ποιον και πώς ακριβώς διαμορφώνεται ο δημόσιος χώρος στις ελληνικές πόλεις; Μπορεί η εικόνα και η εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας να διαμορφωθεί εκ νέου αν αλλάξουν οι διαδικασίες παραγωγής του αστικού δημόσιου χώρου;

Στο ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ αναπτύσσεται μία πρότυπη διαδικασία αστικού σχεδιασμού, η οποία βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και τις διατομεακές συνεργασίες για την από κοινού λήψη αποφάσεων στα πλαίσια σχετικών μελετών για την αναβίωση του αστικού χώρου.

Στόχος του ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ είναι να διερευνηθούν πιθανοί τρόποι αστικής αναγέννησης που αναδεικνύουν το δημόσιο χώρο της πόλης ως πεδίο πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργικής έκφρασης. Χώρος δράσης του έργου είναι η πλατεία Βαρβακείου (πλατεία Δημοτικής Αγοράς της Αθήνας), μια «ξεχασμένη» περιοχή στο «στομάχι» του κέντρου που συμβολίζει την πολυπλοκότητα των σύγχρονων αστικών ζητημάτων κυρίως λόγω των έντονων κοινωνικών και οικονομικών διαφορών μεταξύ των ανθρώπων που οικειοποιούνται την πλατεία.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής:

 

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στην Πλατφόρμα Πολιτικής Καινοτομίας.