Ανοιχτό κάλεσμα για αποφοίτους επαγγελματικών σχολών χορού… Το «Πρόγραμμα C» ή, αλλιώς, «Σκυτάλη», μετά τη διετή πορεία του,
ανοίγει την ομάδα του και καλεί νέους χορευτές να την εμπλουτίσουν δημιουργικά…

Ads

 
Το Project C -Περιγραφή

Τον Απρίλη του 2013, το Κέντρο Χορού Ντάνκαν σε συνεργασία με την ομάδα χορού Creo και τη χορογράφο της Πωλίνα Κρεμαστά ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα πρωτοποριακό πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα ή, αλλιώς, ‘Σκυτάλη’.

 Μέσα από την κυκλική πορεία που διατρέχει το πρόγραμμα θέτει σαν βασικό του στόχο  να φέρει την τέχνη του χορού μέσα στα σχολεία και πιο κοντά στην κοινότητα, να επιμορφώσει τους αποφοίτουςτων επαγγελματικών Σχολών Χορού δυναμώνοντάς τους προσωπικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά.
Τον Μάιο του 2014, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Τεχνόπολη Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Κυριακές στο Γκάζι» με τη μορφή σεμιναρίων για μαθητές δημοτικού και χορευτές και ενημερωτικές συζητήσεις.

Ads

Τον Ιούλιο του 2014 το πρόγραμμα Σκυτάλη παρουσιάστηκε στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας. Σε διάρκεια 6 ημερών, δόθηκαν σεμινάρια για παιδιά και χορευτές και στο τέλος έγινε μια επίσημη παρουσίαση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με τις συνθέσεις  που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των σεμιναρίων.

Σήμερα, οι δέκα νέοι που μετείχαν στον πρώτο κύκλο είναι έτοιμοι πια να υποστηρίξουν, σε συνεργασία με άλλους χορογράφους και ακαδημαϊκούς, τη μετάγγιση όλης αυτής της πληροφορίας σε μια δεύτερη «γενιά» αποφοίτων.

Διαβάστε στο tvxs.gr:
Από τον χορογράφο στον φοιτητή, στον μαθητή και την κοινότητα

Project C – το επόμενο βήμα

Η ομάδα της ‘Σκυτάλης ‘ κινείται ταυτόχρονα σε δύο μονοπάτια, ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα, εκείνα:

α)  του επαγγελματία χορευτή/χορογράφου και β) του παιδαγωγού
 
Μέσα από τις διαδικασίες, τις πρακτικές και το σχεδιασμό του προγράμματος , οι νέοι χορευτές θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν, να δημιουργήσουν, να χορογραφήσουν και να πάρουν συμβουλές και ανατροφοδότηση τόσο από πεπειραμένους καλλιτέχνες όσο και από την ομάδα που έχει δημιουργηθεί έως τώρα.

Από την άλλη μεριά, θα έχουν την ευκαιρία ν’ανακαλύψουν πώς μεταδίδεται η γνώση και η αγάπη για την κίνηση σε παιδιά σχολείων, που δεν έχουν έρθει απαραίτητα σε επαφή με αυτή. Θα επεξεργαστούν το παιχνίδι σαν βασικό εργαλείο διδασκαλίας, με σκοπό τα παιδιά να εμπνευστούν και να παρασυρθούν στον κόσμο της κίνησης.

Η ιδέα του μεταλαμπαδεύω, δίνω την “σκυτάλη” και εκπαιδεύω εκείνον που την έλαβε ώστε να γίνει ικανός να κάνει το ίδιο, είναι η ουσία και ο πυρήνας αυτού του προγράμματος. Οραματιζόμαστε να χτίσουμε μία κοινότητα χορού, μέσα στην οποία οι νέοι χορευτές θα μπορούν να ανθίσουν τόσο ως χορευτές και χορογράφοι, όσο και ως παιδαγωγοί. Μία κοινότητα-πηγή, που θα ‘αγκαλιάζει’ τα μέλη της κι εκείνα με τη σειρά τους θα την ‘περιβάλλουν’. Ένα ζωντανό οργανισμό που, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τη μοναδικότητα και την ομαδικότητα θα χτίσει ένα κοινό κώδικα που θα μοιράζεται ποικιλοτρόπως με την κοινότητα.

«η γνώση είναι ένας πλούτος που μπορεί να περάσει σε άλλους χωρίς εσύ να φτωχύνεις»
 
Ο νέος κύκλος της «Σκυτάλης» θα διαρκέσει 4 μήνες (από 15 Νοεμβρίου έως και τέλη Μαρτίου) και θα περιλαμβάνει:

  1. Μαθήματα αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης από την ομάδα της
  2. Πρόβες για τη δημιουργία χορογραφίας (που θα συνδημιουργήσουμε και θα χορέψουμε στο τέλος του κύκλου)
  3. Μεθοδολογία και προετοιμασία μαθημάτων κίνησης σε μαθητές σχολείων
  4. Διαλέξεις, σεμινάρια και συμβουλευτική από πεπειραμένους καλλιτέχνες και ακαδημαικούς (χορογράφους, χοροθεραπευτές, παιδαγωγούς, σκηνοθέτες, μουσικούς κά)
  5. Έξι διδακτικές ενότητες σε δημόσια σχολεία
  6. Παραστάσεις των χορογραφιών των μαθητών και των συμμετεχόντων χορευτών στη Σκυτάλη

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

  • Από 15 Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου 2014 (μαζί με τις παραστάσεις)
  • Συναντήσεις: 2 φορές την εβδομάδα καθημερινές πρωινά και 2 Κυριακές τον μήνα
  • (σε περίοδο σεμιναρίων και κοντά στις παραστάσεις, το πρόγραμμα των συναντήσεων ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί)
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η δέσμευση σε όλο τον κύκλο
  • Στείλτε μας το βιογραφικό σας και δυο λόγια για εσάς ΜΕΧΡΙ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής κινείται αφιλοκερδώς και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:

Πρόγραμμα C
Email: [email protected]  
Link: https://dancetheprojectc.wordpress.com/