Οι «Παιδικές Ασθένειες» είναι ένα νέο ανεξάρτητο μουσικό συγκρότημα. Πρόσφατα παρουσιάσαν τον πρώτο τους «D.I.Y.» δίσκο με τίτλο «Ήσυχα μέρη με ανήσυχα Παιδιά». Τα μέλη του συγκροτήματος, ο Διονύσης, ο Γιώργος, ο Πολύδωρος, ο Μηνάς και ο Γιάννης, μίλησαν στο tvxs.gr για τη μουσική, την πολιτική, τη δισκογραφία στον καιρό της κρίσης και το πως κατάφεραν να φτιάξουν τον πρώτο τους δίσκο «χωρίς μεσάζοντες» περιγράφοντας παράλληλα τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν. Της Νικολέττας Ρούσσου

Ads

 
Το πρωτότυπο όνομα του συγκροτήματος, που σύμφωνα με τα μέλη του έχει ποικίλες μουσικές επιρροές και αναφορές προήλθε από το γεγονός ότι πρόκειται για μία καινούρια μπάντα που όπως είπανε τα μέλη της κουβαλάει ακόμα τις παιδικές της ασθένειες. «Το διαλέξαμε γιατί δεν ασχολούμασταν όλοι με την μουσική, οπότε ο,τιδήποτε είναι νέο κουβαλάει πάνω του μερικές παιδικές ασθένειες. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να αποβάλουμε. Ο καθένας κουβαλάει κάποιες παραξενιές που βγαίνουν και σε επαγγελματικό επίπεδο.»
 
Τα μέλη του συγκροτήματος είναι φίλοι από το σχολείο, που μετά από κάποια χρόνια συναντήθηκαν και δημιούργησαν την μπάντα το 2010. «Τότε ήταν που είπαμε να το κάνουμε επαγγελματικών προδιαγραφών, φτιάχνοντας το δικό μας στούντιο. Εγώ ήμουν επιφυλακτικός στην αρχή γιατί έχω παίξει σε μπάντες και ξέρω πως είναι. Εδώ πρώτα είμαστε φίλοι, οπότε δεν ήθελα σε καμία περίπτωση αυτό να χαλάσει. Ο κρίκος για να δεθούμε ήταν ο Πολύδωρος, ο οποίος έκτισε το στούντιο και εμείς βοηθούσαμε», λέει ο Διονύσης.
 
Βασική ιδέα του συγκροτήματος ήταν να παραμείνει ανεξάρτητο χωρίς την αρωγή διάφορων χορηγών ή την εμπλοκή του οποιουδήποτε στοιχείου, το οποίο μπορεί να φθείρει και να αλλοιώσει την ουσία του. Πώς όμως επιβιώνει μια ανεξάρτητη μπάντα σε καιρό κρίσης; Η λέξη κλειδί, όπως τόνισαν είναι η αλληλεγγύη. Οι παιδικές ασθένειες στηρίχθηκαν στην βοήθεια που δέχθηκαν από φίλους και γνωστούς ενώ οι ίδιοι ανέλαβαν την οικονομική στήριξη του συγκροτήματος.
 
«Πρόκειται για ένα αλισβερίσι βοήθειας. Οι άνθρωποι που μας έχουν στηρίξει με τον οποιοδήποτε τρόπο υπολογίζουν με τη σειρά τους και στη δική μας βοήθεια. Το αν θα επιβιώσει εξαρτάται από το τι στόχους βάζουμε. Αν πούμε ότι θα βιοποριστούμε από το συγκρότημα, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ούτε τώρα αλλά ούτε και στις καλές εποχές, λόγω της μουσικής που παίζουμε. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως μπάντα και να κάνουμε αυτό που μας αρέσει». Στη συνέχεια τόνισαν ότι το στούντιο τους αποτελεί στην ουσία έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης και για ανθρώπους εκτός μπάντας που θέλουν να κάνουν πρόβες και να εκφραστούν μουσικά.


 
Στον στίχο των τραγουδιών διακρίνεται το πολιτικό στοιχείο, με τα μέλη του συγκροτήματος να υπογραμμίζουν πως ο στίχος είναι πολιτικοποιημένος και όχι κομματικοποιημένος, εφ’ όσον οι ίδιοι δεν ανήκουν σε κάποια παράταξη. «Δεν υπάρχει καμία κοινή πολιτική γραμμή στο συγκρότημα. Δεν κάνουμε στρατευμένη τέχνη. Γράφουμε αυτό που πιστεύουμε και αυτή είναι και η αρχή της μπάντας. Η μουσική είναι πάνω από όλα. Στα κομμάτια υπάρχει κυρίως κοινωνικός όχι πολιτικός προβληματισμός».

 

Το Tvxs.gr προσφέρει στους αναγνώστες του πέντε CD του συγκροτήματος «Παιδικές Ασθένειες» – «Ήσυχα μέρη με ανήσυχα Παιδιά». Στείλτε το ονοματεπώνυμό σας και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected], μέχρι την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 12:00. 

Ads

Στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μέσω της μουσικής τους, απάντησαν το να ενθαρρύνουν τον κόσμο στο να αντισταθεί στη βία. «Αυτό είναι και το πολιτικό μας μήνυμα». Τόνισαν επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα του άλλου, καθώς και να αποφεύγει κανείς να καταλήγει σε επιπόλαια και επιφανειακά συμπεράσματα. «Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος. Μην καλουπώνεσαι, άκου τον άλλο, ανεξάρτητα με το αν διαφωνείς ή συμφωνείς μαζί του»

Υπάρχει μια λανθασμένη τάση εξομοίωσης ορισμένων πολιτικών και κοινωνικών εννοιών στην Ελλάδα, αναφέρουν. «Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τα κάνουμε όλα ένα. Ο κομμουνιστής είναι ο αχρείος, ο αναρχικός είναι αυτός που καίει τράπεζες και ο δεξιός είναι ο φασίστας που πίνει το αίμα του λαού. Άλλο το να είσαι δεξιός και άλλο φασίστας και ρατσιστής».  
 
Ερωτώμενοι στο κατά πόσο πιστεύουν ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει την παρούσα κατάσταση, τα μέλη της μπάντας δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι στην ουσία ανέφικτο. «Η μουσική δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, οι άνθρωποι μπορούν. Η μουσική μπορεί να μιλήσει για τα προβλήματα που υπάρχουν, με αφορμή την εκάστοτε κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να μιλάς για έρωτα όταν ο κόσμος δίπλα σου πεινάει. Η μεγάλη δύναμη της μουσικής είναι ότι σου δημιουργεί ένα συναίσθημα, πιο δυνατό από λόγια και από σκέψεις. Αν αλλάξει το συναίσθημα σου σημαίνει ότι έχει περάσει αυτό που θέλει.»
 

Οι Παιδικές Ασθένειες το επόμενο διάστημα πρόκειται να κάνουν την παρουσίαση του δίσκου τους εκτός Αθήνας, ενώ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά στο τέλος του καλοκαιριού.