Παγκόσμιοι πρωταθλητές στέφθηκαν οι Έλληνες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη – ομάδα «Infinite Racing» – στον παγκόσμιο διαγωνισμό σχεδιασμού κατασκευής και αγώνα ταχύτητας μικρών μοντέλων αγωνιστικών αυτοκινήτων Formula 1 «F1 in Schools 2016». Όλα αυτά στο μακρινό Όστιν του Τέξας. 

Ads

«To όνειρό μας έγινε πραγματικότητα! Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές για το 2016! Ακόμη δε μπορούμε να το πιστέψουμε!» δηλώνουν τα παιδιά της «Infinite Racing».

Η «Infinite Racing» κυριάρχησε ανάμεσα σε 39 ομάδες από 23 χώρες, συγκεντρώνοντας συνολικά 852,3 βαθμούς έναντι 837,8 της δεύτερης ομάδας από την Αυστραλία και 770,5 της τρίτης από τη Γερμανία.

image

Ads

Στην κατάμεστη αίθουσα, όπου έγινε η ανακοίνωση των νικητών, ακούστηκε ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος και υψώθηκε η ελληνική σημαία.

«Ονειρευτήκαμε, φανταστήκαμε, δημιουργήσαμε, καινοτομήσαμε, πραγματοποιήσαμε το όνειρό μας! Είμαστε οι πρεσβευτές της σημερινής νεολαίας, θέλουμε να εμπνεύσουμε και άλλους και να μοιραστούμε τη γνώση που αποκτήσαμε, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία και να δείξουμε ότι με ομαδική εργασία και πάθος μπορεί κανείς να φθάσει στην κορυφή», αναφέρουν οι μικροί μαθητές.

image

image

Η «Infinite Racing» κατασκεύασε και παρουσίασε τρία μοντέλα (δύο που αγωνίστηκαν και ένα εκθεσιακό), τα οποία κόστισαν συνολικά 7.500 ευρώ. Το μικρό μοντέλο της Formula 1 που κατασκεύασε η «Infinite Racing» έχει μήκος 18 εκατοστών. Kινείται με ταχύτητα 20 μέτρα το δευτερόλεπτο. Την κίνησή του ωθεί η δύναμη που παράγει μία αμπούλα πεπιεσμένου διοξειδίου άνθρακα.

Τα μέλη της ομάδας «Infinite Racing» αποτελούν: οι μαθητές και μαθήτριες λυκείου Κυριάκος Θεοφανίδης (Β’ Λυκείου), Χαράλαμπος Κάλφας (Γ’ Λυκείου), Βασιλεία Νιαβή (απόφοιτη 2016, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ), Στυλιανός Μαυρομάτης (Β’ Λυκείου), Αγγελική Σαμαρά (Α’ Λυκείου), και ο υπεύθυνος καθηγητής, Ιωάννης Νταουντάκης.

Η Ελληνική ομάδα κέρδισε συνολικά τρία βραβεία, το Pressure Challenge Award, το Knockout Competition Award και το Team Website Award ενώ ήταν στην τελική τριάδα και στα Enterprise Portofolio Award και Best Engineered Car Award.

Στην τελική δεκάδα βρέθηκε και η 2η Ελληνική συμμετοχή, η Aeolus Racing που ολοκλήρωσε την προσπάθεια της στην 7η θέση.

* Φωτογραφίες από την ΕΡΤ